Şomajul, principala grijă a francezilor în 2009

Anul 2009 va ramâne marcat de doua recorduri de ingrijorare in cinci domenii: somajul, sanatatea, pensiile, mediul si invatamântul. Un sondaj realizat de TNS Sofres pentru cotidianul La Croix si Covea Finance confirma acest lucru: criza financiara si economica s-a tradus anul acesta, in opinia publica franceza, “printr-un nivel de ingrijorare ridicat si generalizat”.

În cresterea tendentiala de la crearea barometrului in 2004, indicele de ingrijorare calculat de Institutul de sondare a crescut mult din septembrie 2008, odata cu falimentul bancii Lehman Brothers, numarul 5 in rândul bancilor de investitii americane, si s-a mentinut la niveluri ridicate in 2009.
Anul 2009 se va caracteriza prin recorduri de ingrijorare constatate in cinci domenii tematice: somajul si locurile de munca (79% din mentionari in aprilie), sanatatea si calitatea ingrijirilor (58% in aprilie), finantarea pensiilor (54% in iunie), mediul inconjurator si poluarea (47% in septembrie), scoala si calitatea invatamântului (46% in februarie si iunie).

Somajul a redevenit principala grija a francezilor in 2009: dupa ce puterea de cumparare a scazut la mijlocul lui 2008, grija legata de somaj a crescut vertiginos si s-a mentinut la niveluri ridicate. “Aceasta tema cristalizeaza preocuparile aparute la inceputul crizei financiare si economice in toamna anului 2008”, explica TNS Sofres.
Un record de 79% este atins in aprilie 2009. Frica de somaj este deosebit de puternica la tinerii de 18-24 de ani (83% din mentionari in decembrie fata de 73% la nivelul intregii populatii), in rândul muncitorilor (84%) si al functionarilor (80%).

Ocupând locul doi in privinta preocuparilor, sanatatea s-a mentinut la niveluri ridicate pe durata intregului an 2009. “Epidemia de gripa A ultra-mediatizata precum si reforma spitalelor au condus la un record de 58% in privinta temerilor populatiei”, scrie La Croix.
În corelatie cu cresterea somajului, ingrijorarea privind puterea de cumparare a continuat sa scada pe durata anului 2009, dupa o crestere spectaculoasa in perioada iunie 2007 – iunie 2008.

Ea ocupa totusi locul 3 si se manifesta in primul rând la categoria de vârsta 25-34 de ani (53% din mentionari in decembrie fata de 44% la nivelul intregii populatii).
O alta tema care ii preocupa pe francezi este cea a pensiilor, in conditiile in care o noua reforma este prevazuta pentru 2010. Teama legata de pensii ocupa locul patru si atinge un record istoric in luna iunie cu 54% din mentionari.

“Este in legatura cu dezbaterea referitoare la vârsta de pensionare, 67 de ani, lansata de guvern”, explica institutul de sondaj, subliniind ca “in pofida grijilor mari legate de finantarea pensionarilor, numai cei care sunt interesati in prezent de pensie sau care fi interesati intr-un viitor apropiat se arata deosebit de nelinistiti”.
Ultima tematica este cea referitoare la mediul inconjurator.

Dupa un an marcat de mai multe evenimente (reuniunea Grenelle 2 in domeniul mediului, succes la public pentru filmul Home al lui Yann Arthus-Bertrand, succesul ecologistilor la alegerile europene, summitul de la Copenhaga) acest subiect nu putea sa nu apara. El a atins un record de 47% din mentionari in luna septembrie dupa ce s- a mentinut relativ ridicat pe durata intregului an.
Cei mai interesati sunt tinerii (a treia preocupare pentru cei de sub 35 de ani in decembrie) si categoria celor mai instariti (a doua preocupare a cadrelor de conducere si a celor ce au profesii inte lectuale).

Francezii au aratat de asemenea semne de ingrijorare, acest lucru se petrece pentru prima data, in privinta scolii si a invatamântului (46% din mentionari in februarie si iunie), din cauza mobilizarii cadrelor didactice si a cercetatorilor impotriva reformei statutului, iar ulterior a anuntului legat de suspendarea a 16.000 de posturi in sectorul educatiei”. Categoriile care exprima cele mai mari temeri sunt comerciantii, mestesugarii si sefii de intreprinderi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.