Superstiţiile afaceriştilor români, de la „chiloţi întorşi pe dos” la „marţi,13”

„Unii afacerişti îşi îmbracă maioul sau lenjeria intimă pe dos când merg la vreo licitaţie, ca s-o câştige”, explică Vasile Turcu. „Mai vine câte-un partener la mine, mi-arată cravata şi-mi zice că, odată cu cravata aia, a făcut o afacere mare şi de-atunci o poartă mereu. Eu îi zâmbesc, dar mă uit la el şi-n gândul meu îmi zic: «Băi, păcătosule, nebunule, nu eşti sănătos la cap»”, povesteşte Gigi Becali

.
Miliardarul Gigi Becali se rezumă la descrieri generale ale celor din anturajul lui, refuzând să dea vreun nume de partener de afaceri superstiţios: „Nu pot să vă dau niciun nume. Înseamnă că i-am zis: «Băi, nebunule!» şi s-ar supăra”.

Becali nu are superstiţii în afaceri, ci doar presimţiri: „Am presimţiri dumnezeieşti în sufletul meu, nu superstiţii. Adică sufletul meu simte, de exemplu, dacă fac un păcat, atunci tot timpul am o presimţire proastă, pentru că ştiu tot timpul că mă aştept ca Dumnezeu să-mi dea o palmă. Asta-i superstiţia mea. În orice, totul e numai Dumnezeu peste tot, oriunde”.

Gigi Becali destăinuie partea nevăzută a încheierii unui „deal”: „Dacă am o întâlnire foarte importantă, eu zic în gândul meu rugăciuni. Şi rugăciunea cea mai simplă care mă însoţeşte pe mine în afaceri e Rugăciunea Minţii: «Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul»”.

Misticismul e cel care i-a dat afaceristului din Pipera un psihic de fier în picajul forţat din 2009: „Când ajungi să fii bogat, dacă eşti un om al lui Dumnezeu şi pierzi în afaceri, suporţi foarte uşor, pentru că spui: «Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat»”.

Ionuţ Popescu îl are pe Dumnezeu ca mână dreaptă în afaceri

Fostul ministru de Finanţe Ionuţ Popescu, cunoscut ca pasionat investitor la bursă şi în imobiliare, crede în puterea raţiunii ca cheie a succesului în afaceri, dar atunci când calculele iau sfârşit, bate la uşa unui sfetnic fără greş:

„Indiferent cu ce te ocupi, te raportezi la Dumnezeu. Nu numai în business, ci peste tot ai nevoie ca El să fie cu tine. Şi dacă e sport, şi dacă e artă, de Dumnezeu ai nevoie indiferent cu te ocupi„.

Economistul recunoaşte că, pe lângă credinţă, „care este altceva”, are şi o superstiţie: „Singura chestie pe care-o am e că nu vorbesc despre un proiect înainte de a se întâmpla. Dacă povestesc despre ce-ar urma, mi se pare că nu se va mai întâmpla. Toate sunt însă la nivelul de senzaţii. N-a stat nimeni să le contabilizeze dacă au fost aşa, dar asta e senzaţia”.

Vasile Turcu are oroare de tot ce-i negru: popi, călugări, mâţe

În viaţa lui de afaceri, Vasile Turcu cochetează cu câteva superstiţii, însă consideră totul doar „o glumă”, din care afirmă că poate ieşi oricând vrea: „Fiecare casă – cu obiceiurile ei. Prima dată când ies din casă, trec pragul cu dreptul mai întâi, sau când îmi taie o pisică calea, că e neagră, că e albă, e de rău augur. Şi mai am o superstiţie când văd câte-un preot sau călugăr de-ăsta care-i îmbrăcat în negru. Tot ce-i negru nu suport. Am aşa… Însă când eşti stăpân pe tine, în orice demers eşti învingător”.

Dan Şucu se păzeşte de „marţi” şi de „13”

Camelia Şucu nu are superstiţii, însă îşi aminteşte că Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, are: „Fostului meu partener de afaceri şi de viaţă nu-i place nici ziua de marţi şi nici ziua de 13”. Cu „superstiţiile albe”, Camelia Şucu e îngăduitoare: „Atât timp cât superstiţia rămâne în acel registru în care nu te domină e ok, poţi s-o numeşti jucărie”.

În ce-o priveşte, Camelia Şucu crede că afacerile pot fi mai degrabă influenţate prin forţa minţii: „Eu cred foarte mult în puterea gândului fiecărui om. Cred că putem atrage binele dacă ne deschidem gândurile către univers spre bine, sau putem atrage răul prin gândurile noastre negative”.

Integral în Gândul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.