EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Trecut imperfect, viitor tensionat: Europa de Est îşi vede expuse vulnerabilităţile

0

Chiar daca tarile Europei Centrale si de Est au multe de aniversat in acest an – 60 de ani de la inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si a cincea extindere spre Est a Uniunii Europene – recesiunea globala a stricat din atmosfera si i-a determinat pe multi central si est-europeni sa aloce mai mult timp ingrijorându-se in privinta nesigurantei prezentului si viitorului decât asupra realizarilor trecutului, noteaza intr-un comentariu cotidianul britanic Financial Times (FT).

Sperantele initiale ca Europa Centrala si de Est vor scapa de cea mai grava recesiune s-au spulberat.

Departe de a scapa de furtuna, regiunea si-a vazut vulnerabilitatile expuse, in special dependendeta de creditul strain. Diferentele dintre felul in care diferite state din regiune s-au comportat in recesiune sunt mari. Polonia s-a impus ca singura tara a UE care a evitat recesiunea in acest an, in timp ce statele baltice si Ucraina au suferit scaderi de PIB de 13 la suta sau chiar de mai mult – cele mai dure de la caderea comunismului.

În ceea ce priveste Rusia, cea mai mare economie din regiune, aceasta a inregistrat o scadere a PIB-ului de 8,5%, in pofida interventiei masive a guvernului, finantata din veniturile obtinute din petrol din ultimii ani. Criza a facut guvernele sa cada, asa cum s-a intâmplat in Ungaria. Protestele publice au fost insa reduse la tacere si in cazul unor masuri anti-criza cu mult mai dure, cum ar fi reducerea cheltuielilor din sectorul public cu pâna la 20 la suta in statele baltice.

Si chiar daca votantii au multe rezerve fata de societatile lor capita liste post-comuniste – in special in privinta coruptiei si a distributiei inegale a bogatiei – ei nu chestioneaza valorile fundamentale ale democratiei si ale pietei libere. În special in noile state membre ale UE, putini vor sa dea inapoi ceasurile la momentul 1989.
Într-un sens larg, relatiile dintre Rusia si Occident au cunoscut o imbunatatire modesta in timpul administratiei Obama, cu vizita acestuia la Moscova si propunerile de a “reseta” relatiile cu Moscova dupa anii dificili ai administratiei Bush.

Tensiunile insa ramân in regiunea Europei Centrale si de Est. Amintirea razboiului de anul trecut dintre Geogia si Rusia este inca proaspata, la fel si temerile in privinta politicilor agresive ale Moscovei fata de vecini ai sai, inclusiv Ucraina, cea mai mare republica ex-sovietica dupa Rusia. Obama trateaza Moscova cu respectul pe care aceasta si-l doreste si negociaza un nou tratat privind armele strategice.
Cu toate acestea, adevarate interese ale presedintelui american sunt in alta parte, in Afganistan si in Orientul Mijlociu. Între timp, in Rusia, amprenta premierului Vladimir Putin asupra puterii pare mai puternica ca oricând.

În Ucraina, la cinci ani de la Revolutia Portocalie, presedintele Viktor Iuschenko, eroul din 2004, se confrunta cu o infrângere aproape sigura in alegerile prezidentiale de luna viitoare. Cel mai probabil, succesorul sau va fi fie premierul Iulia Timosenko, fostul sau aliat, devenit acum adversar, fie Victor Ianukovici, oponentul sau din 2004. Însa chiar daca Iuscenko pierde, mostenirea Revolutiei Portocalii pare asigurata in lupta deschisa pentru putere. Chiar daca Ucraina are deficite democratice serioase, ea nu este un regim autoritar cu o succesiune asigurata.

În Uniunea Europeana, major itatea noilor state membre au realizat echilibrul intre stabilitate si competitie politica ce sta la baza democratiei. Azi, România pare putin mai vulnerabila, in conditiile in care presedintele Traian Basescu se straduieste sa formeze un nou guvern dupa o pauza prelungita. Ungaria va organiza alegeri parlamentare importante anul viitor, in care socialistii aflati la putere se confrunta cu o infrângere din partea partidului conservator Fidesz.
Ar fi insa imprudent sa se prezica turbulente politice de durata in fiecare tara.

Daca in urma cu 3 ani, in Polonia, sub conducere gemenilor conservatori Jaroslaw si Lech Kaczynski, temperaturile politice ajunsesera la valori mari, azi, improspatata de alegerile parlamentare din 2007, tara pare o oaza de calm sub conducerea premierului liberal Donald Tusk.
Cu toate acestea, in timp ce actualii membrii ai UE se simt in siguranta inauntrul granitelor blocului comunitar, perspectivele unei viitoare extinderi a UE sunt sumbre. În timp ce Croatia avanseaza incet spre Bruxelles, perspectiva pentru alte state din Balcanii de Vest este mai putin clara, iar aderarea Turciei se distanteaza rapid.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.