“Acqua di Sale”, parfumul italian care aruncă femeile la picioarele bărbaţilor

Se numeste “Acqua di Sale” (Apa de Sare) si face furori printre VIP-urile italiene, fiind suficienta o simpla pulverizare pentru a dezlantui erotismul. Miroase a proaspat dar “il ascunde pe… diavol”, scrie cotidianul Il Giornale.

La Roma este “parfumul curteniei”. O simpla pulverizare si rezultatul este o atractie infailibila intre sexe. Obtinut din esente de mirt, arbatus, lemn de cedru si alge marine, la prima impresie mirosul este chiar neplacut, precum o saratura. Creatorii parfumului, patru frati, tin la aceasta eticheta, “miros”, poate fideli zicerii unui nas francez celebru care, sfidând morala burgheza, a sustinut ca nu exista niciun parfum mare din lume care sa nu aiba macar o nota de… excrement.

Dupa câteva minute insa, se elibereaza din piele prospetimea unei zile petrecute la mare. “Acqua di Sale” transmite emanatii atât de sus incât provoaca un adevarat tsunami olfactiv, edenic, care târaste femei si barbati intr-un abis sarat.
Cei care il incearca nu-l mai lasa. Îi sunt dedicati politic ieni, printre care ministrul italian al justitiei, Angelino Alfano, personaje din lumea spectacolului, dar si oameni obitnuiti. Fanii i-au dedicat un club: al celor care miros a coline si profunzimi marine sarate, ca Ulise lasat de valuri pe coastele Itacai sau ca Nausicaa atrasa de eroul incrustat cu minerale marine sarate.

“Miroase a proaspat”, aceasta este expresia recurenta prin care fanii il definesc si motivul pentru care l-au ales drept parfum al intimitatii seducatoare. “L-am descoperit pentru prima data in urma cu trei ani – explica Rosaria Aglione din Roma, 26 de ani, medic – si nu ma mai dezlipesc de el”. “Odata eram putini cei care-l aveam si ne distingea, ne recunosteam pe strada si se nastea intre noi o stranie complicitate.
Astazi suntem multi. Îmi displace putin acest lucru, dar, pe de alta parte, este placut sa intri intr-un magazin sau la dentist si sa simti aceasta aroma de mare proaspata care-ti inalta spiritul”, mai spune ea.

Dar nu numai spiritul. “Ca medic cred ca puterea terapeutica a unui miros este un fapt evident”, mai spune Rosaria. Lipseste putina sare chiar in dialogul dintre barbati si femei. Pentru ca din sare se elibereaza ceva pur si intepator ca spuma valurilor, o structura de abisuri si suprafete.
Aceasta este cealalta latura a parfumului: “curteaza”, dar o face cu prospetime, “curteaza in alb” s-ar putea spune. Nu exista dâre de arome violente care sa te nauceasca precum o cizma in cap. Se naste in schimb o boare pudica ce se apropie, intepatoare, picanta si dezarmata; ceva din copilarie printre castelele de nisip de pe plaja.

Unul din componentele esentei “Acqua di Sale” este mirtul si daca ai in vedere mitologia mediteraneana se stie ca era trasatura distinctiva a Afroditei care, imediat ce a iesit din ape s-a dus sa se ascunda in unul dintre aceste tufisuri cu flori albe si fructe albastre. Legende antice povestesc ca mirtul deschide catre frumusete si intelegerea universala, facând sa se intrevada puritatea sufletului. Coroane de mirt se pot vedea pictate si pe parul ingerilor.
Poate ca merita sa fie amintita inca o data celebra pagina din Proust in care parfumul si gustul unei madlene trezesc in scriitor cautarea intregii enormitati temp orale din spatele lui.

Exemplele pot fi infinite. Câinele Argus este primul care il recunoaste pe Ulise dupa mirosul pie lii iar o mama stie ca daca lasa in leaganul nou-nascutului propriul pulover, copilul este mai linistit deoarece simte parfumul ei. Hipocampul este inca o zona aflata in umbra pentru cei care studiaza creierul, dar se stie ca acolo se formeaza hormonii si deci sexualitatea.
Anticii au inteles mai bine ca noi ca, arzând tamâi parfumate se puteau stimula la om reactiile cele mai diferite, in functie de parfum. Pentru Venus foloseau tocmai mirtul si leandrul, plante dragi zeitei iubirii.

Astazi, aromaterapia este adesea aplicata pentru a usura suferinta unor maladii de origine psihologica. A dormi intr-o camera in care s-a pulverizat esenta de portocal atenueaza insomnia. Inspirarea unui parfum stimuleaza partea primitiva a encefalului si impulsioneaza reactii complexe ale corpului.
Nu trebuie uitat ca hipocampul este format din straturi de scoarta cerebrala infasurate unul peste altul iar in sectiune transversala seamana cu profilul unui calut de mare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.