EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

ANAF: Sume suplimentare la buget de peste 3 milioane lei

0

Garda Financiara a efectuat, in perioada 30 noiembrie – 6 decembrie, aproape 3.000 de actiuni de control inopinate, in urma carora au fost atrase la bugetul de stat sume suplimentare in valoare totala de 3,078 milioane de le i, din care 2,105 milioane de lei au fost incasate, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Potrivit unui comunicat al ANAF, comisarii garzii au fost confiscat bunuri in valoare de 1,703 milioane de lei si au incheiat 2.630 de acte de control. Dintre actele de control incheiate, 104 dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de 56,321 milioane de lei. Actiunile de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, precum si monitor izarea achizitiilor intracomunitare.

Prin verificarile initiate la solicitarea DNA privind activitatea unei firme bucurestene, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca acest agent economic a eludat la plata catre bugetul de stat, obligatii fiscale totalizând aproape 19 milioane de lei. Verificarile au stabilit ca reprezentantii societatii in cauza au utilizat firma pentru incasarea in conditii ilicite, de la mai multe societati de leasing, a unor mari sume de bani. Ulterior, sume le incasate au fost dirijate catre o serie de firme tip “fantoma”, controlate de acelasi grup de persoane, care au procedat la retragerea banilor in numerar.

Pentru a obtine de la societatile de leasing aceste sume solicitate cu scopul declarat de a finanta achizitii de utilaje pentru constructii, reprezentantii societatii controlate au prezentat o serie de contracte de vânzare-cumparare false.
Totodata, pentru a stimula existenta unor operatiuni comerciale, aceeasi societate a inregistrat in fals, in evidentele financiar-contabile proprii, facturi fiscale fictive, fapt ce a avut drept consecinta denaturarea obligatiilor fiscale, in sensul majorarii fictive a cheltuie lilor cu aprovizionarea si diminuarii masei impozabile.

Din verificari a rezultat ca reprezentantii societatii supuse controlului au incercat sa camufleze operatiunile ilicite desfasurate, cesionând firma in luna septembrie 2008, ocazie cu care a “disparut” si o mare parte din evidenta financiar-contabila, fapt ce a determinat echipa de control sa reconstituie o parte din activitatea firmei pe baza documentelor bancare.

Conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare a rezultat ca reprezentantii firmei bucurestene, in colaborare si cu alte persoane, au prejudiciat bugetul de stat (impozit pe profit si TVA) cu suma totala de 18,854 milioane de lei.

Pentru calcularea in intregime a obligatiilor catre buget ce revin acestui agent economic, o copie a actului de control a fost transmisa organelor fiscale.

Având in vedere natura faptelor constatate, care au condus la crearea acestui prejudiciu, cazul se afla in atentia DNA.

Urmare controlului efectuat la o firma din Arad, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca acest agent economic a prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,2 milioane de lei.

Într-o prima etapa, din verificari a rezultat ca, in perioada 2007 – 2008, societatea a incheiat cu firma italiana un contract de antrepriza pentru un obiectiv de investitii intern, in baza caruia aceasta din urma a emis sapte facturi de avans lucrari de constructii si, ulterior, in anul 2009, o factura de stornare a acestora, suma totala imp licata fiind de 1,8 milioane de euro.

Însa, firmele partenere nu au procedat la inregistrarea contractului de antrepriza in cauza, iar operatiunile consemnate in baza acestuia sunt in fapt nereale. Totodata, inregistrarea acestor operatiuni in evidentele financ iar-contabile apartinând firmei aradene a avut drept scop majorarea nereala a valorii “investitiei”, dublata de justificarea transferului acestei sume in Italia, cu consecinta diminuarii baze i de impozitare, in contextul in care firma italiana nu si-a declarat conform legii, sediul permanent din România.

În acest context, comisarii Garzii Financiare au stabilit, ca urmare a faptelor constatate, ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totala de 1,235 milioane de lei, reprezentând impozit pe veniturile nerezidentilor, neinregistrat si neretinut la sursa de catre platitorul de venit, in speta firma din Arad. Motivat de natura faptelor constatate, pentru continuarea cercetarilor, in speta a fost sesizat Parchetul.

În perioada raportata au fost continuate verificarile tematice inopinate care au vizat comertul cu produse accizabile. Astfel, in cursul unei actiuni de control de aceasta natura efectuata in colaborare cu IPJ – Arad, a fost oprit pentru control auto inmatriculat sub numarul BM 586 CJ, condus de numitul OCM.

La verificarea acestuia, comisarii Garzii Financiare au identificat cantitatea totala de 15.000 pachete de tigari, diverse sortimente, netimbrate. Fata de cele constatate, in baza prevederilor OG nr.92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a luat masura aplicarii unei amenzi contraventionale in suma de 100.000 lei si confiscarii celor 15.000 pachete de tigari in cauza.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.