Apartamentele vechi cu două camere, cele mai căutate de români

Românii sunt interesati sa cumpere apartamente vechi, de doua camere, in proportie de 44,5 la suta, conform unui studiu al portalului imobiliare.ro, realizat in perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie 2009.

Din totalul celor peste 2,827 milioane de listari efectuate de proprietati rezidentiale, pe portalul imobiliare.ro, la nivel national, in perioada analizata, 71 la suta reprezinta apartamente, 18,6 la suta case si vile, respectiv 10,4 la suta terenuri, reflectând interesul românilor pentru fiecare din aceste categorii imobiliare.
Criza generala care a marcat domeniul imobiliar in 2009 a afectat in primul rând terenurile, care se confrunta cu un deficit de cerere remarcabil. Dat fiind contextul actual, este putin probabil ca in 2010 sa asistam la o relansare a tranzactiilor cu terenuri.

De remarcat ca apartamentele vechi insumeaza 94,3 la suta din totalul cautarilor efectuate pe imobiliare.ro care au vizat exclusiv apartamentele, iar cele noi doar 5,7 la suta, rezultând un interes crescut al românilor pentru prima categorie.

Factorul pret este determinant, interesul net in favoarea apartamentelor vechi fiind, de altfel, in concordanta cu puterea de cumparare a celor care isi cauta o locuinta. Indicele imobiliare.ro, arata ca in saptamâna a 50-a a anului 2009, pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila solicitat pentru apartamentele vechi era de 1.194 euro, fata de 1.381 euro, in cazul apartamentelor noi.

Apartamentele vechi cu doua camere, care insumeaza 44,5 la suta din cautarile pe apartamentele vechi, se detaseaza. Ele sunt urmate de cele cu trei camere cu 31,1 la suta din cautari, apartamentele cu patru camere cu 14,5 la suta, ultimul loc fiind ocupat de garsoniere cu 9,9 la suta din cautari.

De remarcat faptul ca doar 31,6 la suta din cautarile totale realizate care privesc apartamentele vechi sunt specifice incluzând inca de la inceput numarul camerelor, iar 68,4 la suta sunt generale.

În ceea ce priveste intervalele de pret, pe primul loc se situeaza cautarile care corespund unui interval intre 40.000-60.000 de euro, urmate de intervalul 60.000-80.000 de euro. Apartamentele cu preturi situate intre 100.000 si 150.000 de euro insumeaza 5 la suta din cautari.

În cazul apartamentelor noi, românii cauta cu precadere apartamente cu doua (42 la suta) si 3 camere (37 la suta). La cealalta extrema se situeaza apartamentele mari, cu patru si mai multe camere (14 la suta), si cele mici, cu o camera (7 la suta).

În Bucuresti, interesul se indreapta intr-o proportie covarsitoare spre apartamente, categorie ce insumeaza 84 la suta din listarile efectuate in rezidential. Impulsionati si de masurile guvernamentale luate, in speta programul Prima Casa, proprietarii de apartamente si agentiile care se ocupa de aceasta categorie imobiliara pot spera la un 2010 mai bun.

Situatia terenurilor, insa, este una critica, acestea insumând doar 2 la suta din totalul proprietatilor listate. Cu 14 la suta din totalul listarilor efectuate, nici casele nu par sa reprezinte o alternativa interesanta pentru bucuresteni.

În ceea ce priveste apartamentele vechi din Bucuresti, cele mai atragatoare pentru cumparatori ramân cele cu doua camere care aduna 46 la suta din totalul cautarilor in aceasta categorie, urmate de cele cu trei camere cu 31 la suta, cele cu patru camere cu 15 la suta, clasamentul fiind completat de garsoniere care nu reusesc sa strânga mai mult de 8 la suta.

Clasamentul cautarilor in cazul apartamentelor noi din Bucuresti este dominat de proprietatile cu doua si trei camere care totalizeaza, impreuna, 81 la suta din cautari. Apartamentele noi cu o camera reprezinta doar 4 la suta din cautari, iar cele mari cu patru si mai multe camere 15 la suta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.