Austria este interesată să participe la proiectul South Stream

Austria este interesata sa participe la proiectul gazoductului South Stream, a declarat marti (15 decembrie 2009) ministrul de Externe, Michael Spindelegger, transmite RIA Novosti.

Grupul rus Gazprom si compania energetica italiana Eni detin in prezent participatii egale la South Stream AG, operatorul noii conducte de gaze naturale ce ar urma sa fie terminata pâna in 2015. “Daca ne uitam in perspectiva vom vedea ca aceasta conducta va juca un rol important in asigurarea livrarilor de gaze naturale”, a declarat Michael Spindelegger.

Potrivit acestuia, Austria a decis sa se alature partenerilor pentru constructia gazoductului Nabucco “cu singurul obiectiv de a-si diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale”. “Cu toate acestea suntem interesati si de proiectul South Stream, care este vazut ca o alta posibilitate de diversificare”, a declarat diplomatul austriac.

Luna trecuta directorul general al grupului energetic austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat ca societatea este interesata sa primeasca gaze naturale prin intermediul gazoductului South Stream, promovat de Rusia, dar a subliniat ca proiectul Nabucco are in continuare prioritate. “Suntem interesati sa sprijinim South Stream.

Însa in acelasi timp spunem ca Nabucco are prioritate, deoarece, gratie acestui proiect, noi livrari de gaze naturale vor ajunge in sudul si centrul Europei printr-o noua ruta. Astel incât nu este vorba de o situatie de genul sau/sau, aceste proiecte pot fi realizate in paraleľ, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer pentru cotidianul austriac Kurier.

O alta tara interesata de proiectul South Stream este Franta. La inceputul acestei luni grupurile energetice Eni (Italia) si Gazprom (Rusia) au semnat un memoradum de inte legere care autorizeaza intrarea grupului francez EDF in proiectului vizând constructia gazoductului South Stream.

Proiectul South Stream este sustinut deja de Rusia, Serbia, Ungaria si Bulgaria, ultimele doua state fiind prezente si in proiectul concurent Nabucco. South Stream va pleca din Rusia si, via Marea Neagra, va ajunge in Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramificatii: una spre Grecia si Italia si a doua spre Serbia, Ungaria si Austria.
Deocamdata nici Nabucco si nici South Stream nu au trecut dincolo de faza de proiect.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.