Banca Mondială: Relansarea în zona ECA va fi una dificilă

“Viitorul cresterii economice in regiunea Europei Centrale si de Est si a Asiei Centrale va fi dificil si complicat pentru ca nu mai exista lichiditatile din perioada anterioara crizei”, a spus marti (15 decembrie 2009) Juan Zalduendo, unul dintre principalii autori ai raportului Bancii Mondiale (BM) “Turmoil at Twenty: Recession, Recovery, and Reform in Central and Eastern Europe and the former Soviet Union”, care se ocupa de recesiunea, relansarea si reformele in Europa Centrala si de Est si in fosta URSS.

“Se va inregistra o crestere economica de circa 5 la suta in zona ECA daca se ia in considerare existenta lichiditatii sporite de dinaintea crizei si de 3,5 la suta, daca se pleaca de la situatia actuala. Cea mai importanta problema acum este evitarea unui traseu in W al evolutiei crizei, adica o relansare urmata de o noua recesiune”, a spus Juan Zalduendo.
BM a sfatuit autoritatile din regiune sa fie mai pline de initiativa atunci când abordeaza tema reglementarii modului in care sectorul privat poate evita restrictiile din domeniul creditarii.

În regiunea ECA exista probleme sociale, deoarece s-a pierdut 20 la suta din progresul inregistrat in perioada anterioara crizei, care a permis iesirea din saracie a unui numar de 55-70 de milioane de oameni din regiune.
În opinia BM, o problema sociala poate aparea in gospodariile in care serviciul unor credite ipotecare si dobânda aferenta depaseste nivelul de 20 la suta din veniturile unei gospodarii.

În perioada crizei s-a epuizat o mostenire pozitiva a economiei centralizate, si anume existenta unei forte de munca bine calificate. Reprezentantii BM au precizat ca bancile straine au putut fi un punct de stabilitate in România numai datorita initiativei acordului de la Viena, care a determinat o abordare pe termen lung, in locul uneia pe termen scurt, specifica perioadei de criza.

Conform BM, România a avut un parcurs mai slab decât Polonia (scadere economica de 7,3 la suta, fata de crestere de 1 la suta) deoarece Polonia a reusit sa aiba un proces de dezinflatie mai reusit si sa aiba o credibilitate macroeconomica mai mare decât România.

Raportul BM incearca sa raspunda la trei intrebari, si anume daca tranzitia de la o economie de comanda la una de piata a generat vulnerabilitatile economiilor din regiunea mentionata, daca optiunile facute de factorii de decizie in timpul tranzitiei au generat posibilitatea respectivelor state de a se relansa dupa criza mondiala si ce reforme structurale trebuie sa adopte tarile care s-au aflat in procesul tranzitiei pentru a rezolva principalele probleme ale cresterii economice intr-o lume in care pietele financiare sunt tot mai selective si in care fluxurile de capital vor fi mai mici decât erau inainte de criza.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.