EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Canabisul, un drog cu virtuţi terapeutice

0

În Franta, canabisul este un drog ilicit, fie ca este folosit in scop recreativ sau terapeutic. Medicii olandezi pot prescrie fara nicio restrictie canabis persoanelor care sufera de anumite patologii. Canada si 14 state americane autorizeaza, de asemenea, consumul de canabis din motive terapeutice, informeaza ziarul francez Le Monde.

Atins de o scleroza in placi, Olivier, 50 de ani, fumeaza in fiecare zi canabis pentru a-si diminua durerile si efectele secundare ale tratamentului urmat, o injectie saptamânala cu interferon beta 1-a. “Este foarte eficient impotriva greturilor si pentru cresterea poftei de mâncare, explica el. Fara el, nu as mai putea iesi din casa si apoi acest lucru imi mentine moralul.”

La 26 august, jandarmii au navalit in casa lui si i-au confiscat plantele. Olivier, caruia i s-a aplicat o amenda de 150 de euro, este revoltat: “Nu sunt nici dealer nici toxicoman, iar canabisul ma ajuta mai mult decât tratamentele clasice contra durerii. Nu vreau sa sfârsesc intr-un scaun cu rotile”.
Nicolas, un fost inspector de politie luxemburghez, nu are asemenea probleme. Medicul sau olandez instalat in Germania ii prescrie bediol, flori de canabis sub forma de praf, pe care il cumpara din Olanda.

“Îl pun intr-un ceai de cânepa pe care il beau seara. Sufar de un sindrom al deficitului de atentie cu tulburari de hiperactivitate (ADHD), ceea ce mi-a schimbat viata”, afirma acest barbat in vârsta de 54 de ani, care nu suporta metilfenidatul prescris pentru acest sindrom. Contrar omologilor lor francezi, medicii olandezi pot prescrie fara nicio restrictie canabis, din 2003, in forma naturala, persoanelor care sufera de anumite patologii.

“Datele clinice au aratat eficienta acestei terapii mai ales in combaterea durerii in scleroza in placi si unele cazuri de miopatii sau de cancer, pierderea poftei de mâncare in chimioterapii si, in mod mai speculativ, pentru a ajuta persoanele atinse de ADHD”, explica Marco Van de Velde, director al Agentiei pentru canabisul medical din Olanda.

Creat in 1998 la presiunea asociatiilor de bolnavi de scleroza in placi, acest organism subordonat ministerului sanatatii controleaza productia de canabis si este singurul abilitat sa vânda farmaciilor. Trei produse sunt vândute in farmacii, cu diferite dozaje de tetrahidrocanabinol (THC) si de canabidiol (CBD) care nu este psihoactiv si are avantajul de a atenua eventualele efecte secundare legate de THC (stari de delir, anxietate, oboseala).

“Nu se recomanda sa se fumeze canabis, deoarece in aceasta stare este nociv, adauga Marco Van de Velde. Se poate consuma in ceai sau inhala cu un vaporizator.” 500 de pacienti se aprovizioneaza din farmacii, ceilalti preferând coffee-shop-urile in care produsul, inca foarte putin compensat de companiile de asigurari, este mai ieftin. Canada si 14 state americane autorizeaza, de asemenea, consumul de canabis din motive terapeutice, in lipsa unei alternative si ca urmare a recomandarii medicale sau a unei autorizatii speciale.

Alaturi de prescrierea marihuanei, pe piata exista medicamente pe baza de canabis. Tot Statele Unite si Canada au autorizat prescrierea marinolului si cesametului (tetra¬hidrocanabinol sau THC de sinteza) pentru tratarea greturilor si a starilor de voma asociate cu chimioterapiile anticanceroase si pentru cresterea poftei de mâncare la persoanele care au Sida. În Canada, sativex este autorizat din 2005 pentru combaterea durerilor spastice provocate de scleroza in placi.

El asociaza doua canabinoide, THC si CBD. Exista cereri de comercializare in Spania si Marea Britanie, unde este eliberat deja pe baza unei autorizatii speciale. Potrivit laboratorului Meda, care distribuie cesamet in Europa si in Statele Unite, el este prescris si in Marea Britanie, Irlanda, Finlanda si Spania, conform unor proceduri speciale.

În Franta, medicamentele canabinoide sunt eliberate in anumite conditii foarte restrictive. Medic ii trebuie sa depuna o cerere de autorizare temporara de utilizare (ATU) la Agentia franceza de securitate sanitara a produselor de sanatate (AFSSAPS). Din 2001, doar 90 de ATU s-au acordat pentru prescrierile de marinol, in primul rând pentru starile de greata produse de chimioterapii, sechelele afectiunilor inflamatorii ale sistemului nervos sau lipsa de pofta de mâncare la bolnavii de sida.

“Eliberam ATU nominale in cadrul patologiilor grave sau rare atunci când nu exista alternativa terapeutica si avem foarte putine cereri de reinnoire a autorizatiei”, precizeaza AFSSAPS. Aceste proceduri, lungi si complicate, ii descurajeaza adesea pe medici. “Franta este in urma cu cincisprezece ani in acest domeniu.

Trebuie elaborat de urgenta un cadru care sa permita bolnavilor sa aiba acces la toate metodele terapeutice bazate pe canabinoide (sativex, dronabinol) si la canabis sub forma naturala”, afirma asociatiile Act-Up Paris, SOS-hepatite, Anitea (Asociatia Nationala a Intervenientilor in Toxicomanie si Adictologie) si ASUD (Asociatia pentru reducerea riscurilor in cadrul utilizatorilor de droguri). Ele solicita incetarea urmaririi penale impotriva celor care folosesc sau cultiva canabis in scopuri medicale.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.