EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Cartel ALFA depune plângere la OIM împotriva Statului român

0

CNS Cartel ALFA este hotarâta sa depuna plângere la Organizatia Internationala a Muncii (OIM) impotriva statului român, pentru incalcarea prevederilor Conventiei 98 a OIM privind dreptul la negociere colectiva, in situatia in care Guvernul nu isi asuma responsabilitatile pe care le are in legatura cu societatea CFR Marfa, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedinte al CNS Cartel ALFA, membru adjunct in Consiliul de Administratie al Biroul International al Muncii de la Geneva.

Presedintele CNS Catel ALFA a trimis o scrisoare primului ministru si ministrului transporturilor si infrastructurii cu privire la ,,situatia inadmisibila” de la CFR Marfa. Liderul sindical sustine ca societatea risca sa nu aiba, pentru al patrulea an consecutiv, buget de venituri si cheltuieli aprobat si, din cauza acestui lucru, cel mai probabil salariatii nu vor putea negocia nici Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate.

,,Desi v-am avertizat, in repetate rânduri, asupra acestei probleme, iar dumneavoastra v-ati asumat rezolvarea situatiei de la CFR Marfa inclusiv prin inaintarea, in Parlament, spre aprobare, a proiectului legii 329/2009 (Legea privind reorganizarea si restructurarea unor agentii ale statului), CFR Marfa se afla inca in situatia de a nu avea, pentru al patrulea an consecutiv, buget de venituri si cheltuieli si nici contract colectiv de munca la nivel de unitate”, a precizat Hossu.

Legea privind reorganizarea unor agentii ale statului stipuleaza la articolul 30 ca incheierea contractelor colective se face in baza bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, iar acest lucru trebuie sa se finalizeze inainte de data de 30 noiembrie a anului anterior pentru a nu impieta dreptul la negocierea CCM, fapt ce ar duce la incalcarea prevederilor Conventiei OIM nr. 98, privind negocierile colective, conventie ratificata de Statul român.

,,Va reamintim, domnule Prim Ministru, domnule ministru al Transporturilor, ca de trei ani zile CFR Marfa nu are bugete de venituri si cheltuieli aprobate, iar la 31 decembrie expira prevederile de aplicare a CCM. Consideram ca modul de actiune al Guvernului este un atentat la dreptul la negociere colectiva prevazut inclusiv de Conventia OIM nr. 98.

Daca nu luati masuri pentru modificarea legislatiei sau Guvernul nu aproba, prin HG, bugetul de venituri si cheltuieli pe 2010, pentru CFR Marfa, CNS Cartel ALFA va depune plângere la OIM impotriva statului român, pentru ingradirea dreptului la negociere colectiva” mentioneaza liderul s indical.

Hossu reaminteste celor doi oficiali ca pe plan extern, prin aderarea in vara acestui an la Pactul Mondial pentru Ocupare, au transmis international un mesaj de deschidere catre dialogul social, catre mentinerea locurilor de munca si crearea de noi locuri de munca, dar pe plan intern, prin actiunile pe care le intreprind, blocheaza, practic, orice sansa catre atingerea acestui deziderat.

,,Acest lucru demonstreaza dualitatea Guvernului si grija manifestata doar pentru propria imagine, in detrimentul faptelor concrete pentru solutii in beneficiul cetatenilor”, a subliniat Hossu.
CNS Cartel ALFA nu este de acord cu acest mod de lucru si va face toate demersurile prin depunerea unei plângeri la Comitetul de Libertati Sindicale de la Organizatia Internationala a Muncii de la Geneva, pentru a determina statul român sa-si asume responsabilitatile pe care le are.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.