Companiile româneşti, optimiste în evoluţia economică

Companiile românesti sunt, in prezent, mai optimiste in ceea ce priveste evolutia economica, decât in urma cu patru luni, conform rezultatelor celei de-a doua editii a Deloitte Central Europe Business Sentiment Index, valabil pentru perioada octombrie – decembrie 2009.

“Sentimentul general este ca economia româneasca are perspective mai bune in urmatoarele 6 luni (50 la suta dintre raspunsuri). Aceasta proiectie macroeconomica optimista se transfera si la nivel individual, mai multi participanti fata de editia anterioara mizând pe cresterea vânzarilor in anul 2010 (58,4 la suta, din care 16,7 la suta se asteapta la o crestere semnificativa)”, a spus George Mucibabici, presedinte Deloitte România.

Companiile românesti semnaleaza totodata accesul mai usor la creditare, 75 la suta dintre cei intervievati declarând ca imprumutul este pentru ei mai accesibil sau relativ mai accesibil, fata de 54 la suta, in septembrie.
La rândul sau, piata resurselor umane arata semne de stabilizare, mai putine companii anuntând noi reduceri de personal in urmatoarele 12 luni (37,5 la suta, comparativ cu 42,3 la suta in septembrie). În plus, procentul companiilor care spun ca ar putea recruta noi angajati a crescut de la 7,7 la suta la 12,5 la suta.

“Mai multe companii se concentreaza pe produsele si serviciile existente, limitând inovatia pe acest segment in urmatoarele 12 luni. De asemenea, cheltuielile de capital (echipamente, sisteme IT, cladiri noi) se vor mentine la acelasi nivel (54,2 la suta, in crestere cu 12 la suta fata de rezultatele din prima editie). Piata de fuziuni si achizitii ramâne inghetata, 54,2 la suta dintre directorii executivi chestionati declarând ca achizitia unei noi firme in urmatorul an este improbabila (din nou, cu 12 la suta mai mult fata de acum patru luni)”, spune George Mucibabici.

Citeste si:  Accizele la ţigări, carburanţi şi electricitate au crescut de la 1 ianuarie 2010

A doua editie a Deloitte Business Sentiment Index identifica o nota mai optimista in rândul directorilor executivi din Europa Centrala in ceea ce priveste perspectivele economice nationale si ale companiilor pe care le conduc, fata de prima editie publicata in luna septembrie. Cu toate acestea, optimismul este temperat de o abordare moderata, pe masura ce companiile intra intr-un proces lent si dificil de recuperare de pe urma crizei financiare globale.

Directorii executivi chestionati au exprimat asteptari mai bune cu privire la mediul economic general. Un procent de 40,1 la suta dintre respondenti cred acum ca perspectivele generale se vor imbunatati, fata de 26,8 la suta in luna septembrie. Cel mai mare salt de incredere apartine respondentilor din Cehia, 43,3 la suta dintre ei mizând pe o redresare economica, fata de 12,9 la suta in editia anterioara. Polonia ramâne cea mai optimista tara din punctul de vedere al perspectivelor economice, 74,1 la suta dintre directorii executivi chestionati anticipând redresarea economiei in urmatoarele sase luni.

La polul opus, Croatia ramâne cea mai pesimista tara, 66,7 la suta dintre cei chestionati considerând ca economia nationala se va inrautati in urmatoarele sase luni. Chiar si in aceste conditii, raspunsurile indica o imbunatatire considerabila fata de editia din septembrie, când ace st procent era 89,7 la suta.
Optimismul sporeste si la capitolul investitii. Tot mai multe companii considera ca imprumuturile devin accesibile si se arata pregatite sa creasca investitiile de capital in urmatoarele 12 luni.

Citeste si:  Băncile vor returna dobânzile impozitate prematur

De exemplu, 74,5 la suta din companiile cu activitate in industria prelucratoare considera creditul accesibil, fata de mai putin de jumatate (48,4 la suta) in luna septembrie. Aproape 70 la suta dintre toti directorii executivi chestionati spun ca firma pe care o conduc are acces facil la credit, cu 10 la suta mai mult decât inainte (57,9 la suta).
Cheltuie lile de capital sunt estimate sa creasca, ceea ce reprezinta o veste buna pentru planurile de dezvoltare si extindere a companiilor. Aproape 30 la suta dintre respondenti se asteapta sa cheltuie mai mult la acest capitol in urmatoarele 12 luni, fata de 18,5 la suta in studiul anterior.

Estimarile privind veniturile din vânzari sunt, de asemenea, in crestere. Majoritatea companiilor chestionate (53,1 la suta) au incredere ca vor inregistra volume de vânzari mai mari in urmatoarele 12 luni, prin comparatie cu 45,3 la suta, in septembrie.
Nivelul de incredere manifestat de mediul de afaceri din regiune in luna decembrie reflecta in mod clar mai mult optimism cu privire la perspectivele economice si ale companiilor. Directorii executivi isi revizuiesc usor, in mod pozitiv sau cel putin moderat asteptarile privind mediul de operare al companiilor.

Citeste si:  Şeful sectorului Satu Mare al Transgaz şi un angajat al societăţii, reţinuţi de procurorii anticorupţie

Indicele Deloitte privind increderea mediului de afaceri reprezinta o analiza care are la baza opiniile si previziunile directorilor executivi care conduc unele dintre cele mai mari companii din sase tari central-europene – Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, România si Slovacia. Indicele reprezinta un barometru periodic al optimismului in regiune si surprinde asteptarile unor oameni care influenteaza nu doar performanta companiilor pe care le conduc, ci si mediul economic local.

Deloitte este brand-ul sub care zeci de mii de specialisti din firme independente din intrega lume colaboreaza pentru a oferi servicii clientilor in audit, consultanta, consultanta financiara, managementul riscului si taxe. DTT si firmele membre nu isi asuma responsabilitatea fata de actele sau omisiunile celorlalte firme membre. Fiecare firma membra DTT este structurata in mod diferit conform legislatiei nationale, reglementarilor, practicilor cotidiene si poate furniza servicii in zonele de activitate prin intermediul sucursalelor, filialelor sau altor entitati.

În România, serviciile sunt furnizate de Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L. si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte România), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte România furnizeaza servicii in audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, având o echipa de aproape 400 de profesionisti români si expatriati.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close