EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Directorul RBS denunţă “interferenţele politice” în banca britanică naţionalizată

Stephen Hester, directorul general al Royal Bank of Scotland PLC, a criticat “interferentele politice” in banca partial nationalizata, actionarii urmând sa discute participarea RBS la Schema de asigurare a activelor din Marea Britanie, transmite AP.

RBS a fost afectata de decizia guvernului britanic de a impozita suplimentar bonusurile bancherilor, iar autoritatile de reglementare ale UE au cerut bancii sa vânda unele filiale pentru a compensa avantajul pe care banca l-a obtinut prin ajutorul de la guvernul britanic. Hester s-a plâns ca reducerea bonusurilor va face ca RBS sa fie in imposibilitatea de a gasi si pastra angajati valorosi, pentru a reveni pe profit.

Alistair Darling, ministrul britanic de Finante, a anuntat recent introducerea unui impozit suplimentar asupra bonusurilor bancherilor, pe fondul dispute lor privind rolul acestora in criza financiara mondiala.
Taxa de 50 la suta dezvaluita in proiectul de buget va fi perceputa pentru bonusurile acordate in 2009 ce depasesc valoarea de 25.000 lire sterline (40. 800 dolari).
Taxa va fi impusa bonusurilor in totalitate, si nu platilor individuale, ea va fi platita de banci si nu de catre angajati.

Taxa ar fi pe placul contribuabililor din Marea Britanie, nemultumiti de bonusurile acordate bancherilor, in special la bancile care au beneficiat de fondurile guvernamentale pentru a depasi criza financiara.
O parte din analisti dau vina pe cultura bonusurilor excesive practicata pe principalele doua piete financiare din lume (City-ul londonez si Wall Street din New York) care au incurajat asumarea de riscuri excesive si au contribuit la criza economica globala.

Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a avertizat ca ar putea cere mai multe lichidari daca RBS nu isi va indeplini targetul de reducere a operatiunilor pâna in 2013.
Comisia Europeana a aprobat, de asemenea, ca RBS sa ia parte la Schema de asigurare a activelor din Marea Britanie, prin care statul va acoperi 90 la suta din pierderile potentiale de active RBS, evaluate la 281 miliarde de lire. În acest caz, RBS va plati 60 miliarde de lire din pierderi, si zece la suta din restul pierderilor.

Reducerea operatiunilor RBS si plata de catre banca a unei parti din costurile pentru restructurare sunt necesare pentru a limita erorile si concurenta, precum si pentru a reduce posibilitatea asumarii excesive de riscuri, au declarat expertii UE. RBS a decis sa renunte la operatiunile pe care le avea pe 15 piete, inclusiv in România.

Procesul de vânzare a RBS România, fosta ABN Amro România, este coordonat de catre banca de investitii elvetiana UBS, care se ocupa si de vânzarea unei alte subsidiare RBS, cea din Slovacia. RBS România are active de peste 2,2 miliarde de euro. Capitalurile proprii ale bancii din România, care era, in 2007, pe locul 12 in topul bancilor dupa active, se cifreaza la aproximativ 200 milioane de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata