Europenii se tem cel mai mult pentru locurile lor de muncă

0

Cea mai mare teama a europenilor este legata de o eventuala pierdere a locului de munca, insa optimismul pare sa revina in rândul cetatenilor Uniunii, re leva cel mai recent eurobarometru.

Majoritatea (51%) considera somajul ca fiind cea mai importanta problema actuala din tara lor. Pe locul doi se afla situatia economica (40%), urmata de inflatie (19%), care ocupa locul 3, alaturi de infractionalitate (19%). La nivel personal, inflatia (38%), situatia economica (26%) si somajul (20%) ramân cele mai importante probleme. Nu mai putin de 54% din cei chestionati considera ca ce este mai rau pentru piata locurilor de munca inca nu a venit.

Totusi, procentul acestora era in primavara si mai mare (61%). 38% dintre europeni (28% in primavara) cred ca a fost depasit apogeul crizei economice. 21% dintre cei chestionati sunt convinsi ca anul urmator va fi mai greu.
“Cetatenii au indicat in mod limpede ca locurile de munca reprezinta principala lor ingrijorare, iar UE trebuie sa continue sa-si concentreze intreaga atentie si sa se angajeze pe deplin in rezolvarea problemelor generate de criza”, a afirmat Margot Wallström, vicepresedinta a Comisiei Europene, responsabila cu relatiile institutionale si strategia de comunicare.

Europenii sunt mai optimisti si in legatura cu evolutiile economice. Daca in primavara doar 24% din respondenti se asteptau la o ameliorare a situatiei de pe piata UE, acest procent a ajuns acum la 30. Europenii au ajuns sa aiba mai multa incredere in capacitatea guvernelor lor de a solutiona cel mai bine problemele: 19%, fata de 12% in primavara. 22% dintre cei chestionati privesc Uniunea Europeana drept cea mai in masura sa contracareze criza.

Europenii percep stimularea cercetarii si inovarii din industria europeana (31%), sprijinirea productiei ecologice de bunuri si servicii (30%), sprijinirea agriculturii (27%) si incurajarea infiintarii de intreprinderi (25%) ca fiind modalitatile principale de stimulare a cresterii intr-o maniera sustenabila.

Indicatorii tendintei privind increderea in institutiile europene sunt stabili, comparativ cu luna mai a acestui an. În ansamblu, 50% dintre cetatenii UE au incredere in Parlamentul European, in timp ce 33% (- 3) manifesta lipsa de incredere. 46% (+ 2) au incredere in Comisia Europeana, iar 32% (- 2) manifesta lipsa de incredere.
Majoritatea europenilor (53%) continua sa creada ca apartenenta tarii lor la UE este un aspect pozitiv, in timp ce 57% cred ca tara lor a beneficiat de pe urma statutului de membra a UE. Sondajul a fost realizat in intervalul 23 octombrie – 18 noiembrie, pe un esantion de 30.238 persoane.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.