EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Georgia ar pregăti un nou război pentru recuperarea unei părţi a Osetiei de Sud

0

Georgia ar intentiona sa intreprinda o tentativa de recuperare pe cale militara a raionului Ahalgorsk din cadrul Osetiei de Sud, potrivit unor surse diplomatice de la Moscova.

Ministerul rus al Apararii sustine ca detine dovezi ale unor astfel de pregatiri, anticipând o comasare a trupelor georgiene in proximitatea zonei care se invecineaza cu teritoriul amintit, relateaza in editia sa de marti (15 decembrie 2009) publicatia rusa Vedomosti.
Citând oficiali din cadrul institutiei de aparare a Rusiei, publicatia mentionata afirma ca instructori americani au inceput deja antrenarea militarilor georgieni in strategia si tactica de lupta in conditii de relief montan, cum este cel din raionul Ahalgorsk.

În urma cu o luna, seful Statului Major al armatei ruse, Nikolai Makarov, constatase ca Georgia si-a refacut si chiar depasit potentialul militar de pâna la conflictul cu Osetia de Sud, gratie livrarilor de echipamente antiaeriene si artilerie din strainatate. Conform unor surse bine informate de la Moscova, Georgia continua si in prezent sa importe armament din Ucraina, Cehia, Turcia si Israel.

Raionul Ahalgorsk este izolat de restul teritoriului Osetiei de Sud. Trei patrimi din populatia acestuia este compusa din etnici georgieni, dintre care multi si-au luat deja cetatenia sud-osetina pentru a putea beneficia de pensii din partea guvernului rus, subliniaza Vedomosti. Administratia de la Thinvali, capitala sud-osetina, sustine ca nu are mijloace financiare pentru a finaliza constructia soselei care va face legatura dintre Ahalgorsk si restul teritoriului Osetiei de Sud.

Ministerul de Interne al Georgiei dezminte insa pregatirile pentru un mic razboi local. Dupa cum a subliniat luni pentru Interfax purtatorul de cuvânt al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, Tbilisi a realizat toate punctele prevazute de acordul Medvedev – Sarkozy. Spre deosebire de Rusia, Georgia si-a indeplinit angajamentele, a subliniat acesta.

Cei mai multi dintre expertii rusi cons idera ca putin probabila o tentativa a Georgiei de preluare a controlului asupra Ahalgorsk in cursul acestei ierni.
În schimb, nu este pentru prima oara când Statul Major rus agita pericolul unei noi interventii in forta a Georgiei in teritoriile separatiste – Abhazia si Osetia de Sud – a caror independenta a fost recunoscuta de Rusia la 26 august 2008.

La inceputul lunii noiembrie, seful serviciului de spionaj al armatei ruse (GRU), Aleksandr Sliahturov, a declarat ca autoritatile de la Tbilisi incearca prin toate mijloacele sa recupereze fostele republici separatiste. El a adus ca argument politica lipsita de predictibilitate a presedintelui georgian Mihail Saakasvili, care ar putea pune la cale un nou razboi impotriva Abhaziei si Osetiei de Sud. Situatia din august 2008 risca sa fie reeditata de Georgia, care isi sporeste cu rapiditate potentialul militar, a avertizat atunci directorul GRU.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.