EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Manual de trucuri şi înşelătorii al CIA

0

Razboiul Rece a fost, fara indoiala, Parnasul conspiratiilor. Totul era atunci mai simplu: inamicii erau rusii, iar raii erau CIA. O lume de minciuni, inselatorii, agenti dubli si … magicieni.

Oricât de greu pare de crezut Agentia a avut in rândurile sale experti in prestidigitatie pentru a pregati agenti, cum arata legendarul John Mulholland (1898- 1970) autor al “The Official CIA Manual of Trickery and Deception” (Manualul oficial al CIA de trucuri si inselatorii).

Oficial, toate copiile cartii (in realitate doua, scrise la inceputul anilor 50) au fost distruse in 1973, dar, cautând printre documente declasificate, doi experti in spionaj (Bob Wallace si Keith Melton) au gasit originalul pe care tocmai l-au publicat intr-o editie vintage care va face deliciile iubitorilor genului. La vederea lor azi, par mai degraba trucuri demne de Austin Power (comicul agent hollywoodian), chiar daca unele nu si-au pierdut din farmec, noteaza ziarul El Mundo.

Serviciile secrete din multe tari au folosit magic ieni, cartofori, clarvazatori si tot felul de trucuri. Dar, fara indoiala, capitolul cel mai amuzant al acestei trasnite lumi a spionajului a fost protagonizat de generalul Albert Strubblebine III, un retardat (pentru ca nu putea fi numit altfel) din serviciul Agentiei care si-a spart capul in incercarea de a pune in practica ideea realinierii atomilor pentru a traversa peretele. Dar, in loc sa-l trimita la spitalul de nebuni (acolo cel putin peretii sunt capitonati) ideea lui a fost primita cu entuziasm de Pentagon.

De la el si de la altii asemeni lui s-au nascut initiative precum Primul Batalion Terestru, faimosii Jeddi ai CIA (desi nu erau ai Agentiei ci ai armatei) si care au format un batalion de pseudo Hare Krisna care trebuiau sa rezolve conflictele folosind muzica, arte martiale si controlul mental… O poveste care stârneste hohote de râs si care a fost recent transpusa pe marele ecran in filmul “Barbatii care se uita fix la capre” cu George Clooney in rolul principal.

Pâna aici doar ho-ho si mult hi-hi dar nu trebuie uitat fondul obscur care exista in spatele acestor aventuri. În primul rând aceste “black ops” s-au facut cu bugete secrete si au devenit un incredibil sac fara fund pentru contribuabil. Contabilitatea Internelor pentru finantarea trupelor GAL (de combatere a terorismului in Spania) erau un exemplu de prudenta in comparatie.
Dinamica era urmatoarea: cineva propunea o idee total trasnita si obtinea fonduri pentru care nu trebuia justificat niciun dolar (de fapt obligatia era de a nu emite nicio factura). De aici si numeroase proiecte chiar si ridicole care au vazut lumina zilei.

Aceste tehnici au ramas pentru totdeauna asociate epocii negre a CIA. John Mulholland a lucrat la proiectul de control mental MK-Ultra care, intre altele, foloseau drept cobai voluntari care habar nu aveau la ce se expuneau. O buna parte din tehnicile folosite de trupele Jeddi au vazut astfel lumina zilei si nu tocmai ca arme pe timp de pace. Unele practici folosite la Guantanamo sau Abu Ghraib (tortura prin muzica sau privarea senzoriala) s-au nascut atunci.

Ca inca de acum 50 de ani au fost testate tehnici de viziune in trecut sau de clarviziune este de inteles. Se stia mai putin decât acum despre creier si au constituit un important avantaj asupra dusmanului. În mod oficial nu se mai folosesc, in primul rând pentru ca exista formule mult mai bune pentru a secatui bugetul Ministerului Apararii si pentru ca aceste proiecte nu au oferit niciun fel de rezultat. Acum tehnicile au fost mult simplificate.

La ce bun sa citesti gândurile când ai la indemâna Internetul? În urma cu câteva saptamâni, Agentia a semnat un acord de colaborare cu Visible Technologies, o companie specializata in strângerea de informatii din retele sociale precum Twitter, Flickr sau YouTube, din forumuri Amazon sau orice tip de bloguri… (Facebook deocamdata, nu). Motive de ingrijorare? Vor folosi aceste informatii cu acelasi profesionalism si respect fata de drepturile omului de care au dat dovada si pâna acum.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.