Perspectivă stabilă pentru industria petrolului şi a gazelor naturale din Europa Centrală în 2010

Perspectiva creditului pentru industria petrolului si a gaze lor naturale din Europa Centrala este stabila pentru 2010, deoarece majoritatea companiilor din regiune evaluate de agentiile de rating ar trebui sa fie capabile sa-si mentina profilul de credit si ratingurile anul viitor, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.

Totusi, perspectiva pentru sectorul de rafinare in 2010, afectata pe plan mondial de conditiile de pe piata extrem de slabe in 2009, este negativa, deoarece agentia nu se asteapta la o redresare majora in ace st sector in 2010.

“Fitch se asteapta ca firmele din domeniul petrolului si a gazelor naturale din Europa Centrala sa se concentreze pe pastrarea fluxului de numerar disponibil in 2010, prin mentinerea controlului strict al cheltuielilor operationale si de capital deoarece 2010 va fi probabil un alt an dificil pentru pentru industria petrolului si a gazelor naturale, desi o modesta redresare este probabila”, a declarat Arkadiusz Wicik, director in cadrul Fitch.

Agentia apreciaza ca firmele integrate din domeniul petrolului si a gazelor naturale cu strategii financiare prudente, cum ar fi OMV din Austria (actionarul majoritar al Petrom), sau companiile de gaze naturale cu un flux de numerar substantial din divizia de transmisie si distributie, cum ar fi compania slovaca Slovensky Plynarensky Priemysel, sunt intr-o pozitie favorabila pentru a¬si mentine un profil solid de credite in 2010 in ciuda schimbarilor semnificative din aceasta industrie.

În schimb, companiile din sectorul de rafinare, care au fost cu siguranta cele mai afectate in 2009, se vor confrunta cu un alt an dificil din cauza reducerii profiturilor in 2010. Fitch apreciaza ca operatiunile acelor companii de rafinare care au o cota de piata interna sustenabila si puternica sau o baza logistica semnificativa si o retea de distributie extinsa sunt intr-o pozitie mai buna pentru a face fata recesiunii. Exemple de astfel de companii: Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. (Polonia), Turkiye Petrol Rafinerileri A.S. (Turcia) sau MOL (Ungaria).

Într-un raport recent al agentiei de evaluare financiara Moody’s Investors Service se arata ca profitabilitatea si generarea fluxului de numerar in industria petrolului si a gazelor naturale pare sa fi depasit perioada cea mai dificila a crizei, ajutata de recenta revenire a pretului titeiului si a diminuarii costurilor in industrie.

Agentia se asteapta ca imbunatatirea cererii pe plan mondial, ajutata de revenirea graduala a activitatii economice, sa sprijine recenta revenire a pretului petrolului si rezultatele activitatilor pe segmentul upstream in 2010. De aceea, Moody’s a revizuit perspectiva sectorului petrolului si a gazelor naturale la stabila, de la negativa.

Moody’s va continua sa monitorizeze cu atentie dinamica pietelor in contextul economiei mondiale si va urmari modul in care companiile din industria petrolului si a gazelor naturale raspund la o potentiala reducere a pretului petrolului, pentru a preveni orice majorare suplimentara a gradului de indatorare si o deteriorare a profilului financiar al acestora.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.