EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Plan pentru Caucaz: Georgia rămâne în afara NATO, iar Rusia se retrage din Armenia

0

În paralel cu negocierile privind incheierea unui nou acord de dezarmare nucleara, Rusia si SUA au angajat discutii pentru identificarea formulei optime de reglementare a altor conflicte care afecteaza interesele Moscovei si Washingtonului, in special a celor din Caucaz, unde se inregistreaza numeroase dispute teritoriale.

De altfel, Caucazul este regiunea care in vremea administratiei George W.Bush a devenit arena competitiei dintre Washington si Moscova pentru influenta in regiune, relateaza in editia sa de marti (15 decembrie 2009) publicatia ucraineana Segodnia.
Potrivit unor informatii neoficiale, SUA si Rusia pregatesc in prezent un proiect de “pacificare globala” a Caucazului. O consecinta directa a acestui plan ar putea fi adoptarea statutului de tara neutra de catre Georgia, ceea ce va insemna renuntarea la planurile de aderare la NATO si declararea neutralitatii Armeniei, ceea ce va duce la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul acesteia.

Primele discutii cu privire la o posibila neutralitate a Georgiei au inceput acum câtiva ani, dar in ultimele luni convorbirile pe aceasta tema au devenit si mai actuale – a declarat pentru Segodnia ziaristul georgian Tenghiz Pacikoria, in opinia caruia, problema proclamarii Georgiei ca stat neutru depinde foarte mult de pozitia SUA si Rusiei.
Informatii neoficiale de peste Ocean, a caror veridicitate nu poate fi pusa la indoiala, releva ca forte influente de la Washington promoveaza ideea neutralitatii si pentru Armenia.

Conform unor experti independenti citati de Segodnia, Rusia ar putea accepta neutralitatea Armeniei in cazul in care si Georgia va deveni un stat neutru. Ceea ce pentru Rusia este foarte important, intrucât nu doreste aderarea acesteia la NATO.
Serghei Markov, deputat din partea Rusiei Unite (partidul puterii din Rusia, condus de premierul Vladimir Putin) in Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului) a declarat insa ca varianta proclamarii reciproce a neutralitatii Georgiei si Armeniei nu ar fi fost abordata la negocierile ruso-americane.

“Este numai un zvon difuzat de serviciul de presa al presedintelui georgian Mihail Saakasvili pentru ca problema georgiana sa se mentina in actualitatea internationala. Sub Saakasvili, Georgia nu are cum sa nu bata la portile NATO, iar americanii nu vor fi de acord sa-l rastoarne pe liderul georgian, intrucât oponentii sai sunt destul de slabi, incât orice schimbare de putere la Tbilisi ar arunca tara in haos”, comenteaza parlamentarul rus.

În opinia sa, este putin probabil ca Armenia sa renunte la ajutorul Moscovei, pentru ca exista temeri ca fara acest sprijin Azerbaidjanul va incerca sa recâstige cu forta controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, regiune azera locuita de o major itate etnica armeana care si-a autoproclamat independenta la inceputul anilor ’90 ai secolului trecut, pe calea unui razboi sângeros cu armata azera, a mai spus Markov.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.