EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Polemică în jurul teraselor încălzite

Bilantul in materie de carbon al unei terase prevazute cu dispozitive cu picior de incalzire cu gaz, care functioneaza la putere maxima timp de opt ore, este echivalent cu cel al unei masini mici care parcurge o distanta de 350 km.

Apreciate de fumatori, terasele de acest tip apar in numar din ce in ce mai mare peste tot in Franta. Trebuie, oare, interzise terasele incalzite? La ora la care la Copenhaga se joaca viitorul climei mondiale, sunt ecologisti care denunta risipa pe care o provoaca in fiecare iarna aceste dispozitive de incalzire, care functioneaza cu gaz sau cu electricitate, noteaza cotidianul Le Figaro.

Potrivit unui calcul facut luni de Jean-Marc Jancovici, fondatorul cabinetului de consiliere Carbon 4, bilantul emisiilor de carbon al unei terase prevazute cu patru arzatoare cu gaz, aprinse la putere maxima timp de 8 ore, echivaleaza cu cel al unei deplasari in masina pe o distanta de 350 km.
“La ora luptei impotriva gazelor cu efect de sera, aceasta incalzire in aer liber constituie culmea absurditatii. Este un consum mare de energie pentru o putere de incalzire foarte dispersata. Este oare rezonabil?”, se intreaba Jean-Marc Brule, secretarul Verzilor la alegeri.

Proiectul de lege care viza interzicerea arzatoarelor, depus anul trecut de trei deputati ecologisti, a fost primit cu furie de patronii de cafenele si restaurante, deja deranjati de interzicerea fumatului in localurile lor. Dar si de clientii care alegeau aceste locuri. Numarul teraselor a crescut foarte mult de la intrarea in vigoare a decretului Bertrand, cu doi ani in urma.

Potrivit Sindicatului national al hotelierilor si al patronilor de restaurante si cafenele (Synhorcat), 50% din localuri au amenajat câte un spatiu incalzit in exterior – un colt mic sau o terasa mare. “Este un accesoriu care pune in valoare interiorul. Terasele reprezinta pâna la 20% din cifra de afaceri a unor localuri, cu deosebire in orasele mari si in regiunile turistice”, explica purtatorul de cuvânt al Synhorcat.

Particularii cedeaza din ce in ce mai mult sub acest efect gregar: ei cumpara deja o treime din aparatele de incalzire in exterior comercializate de societatea Palmyra, care produce astfel de echipamente. Un dispozitiv de incalzire care functioneaza cu gaz propan se vinde la un pret care porneste de la 590 de euro.
“În fiecare an vindem intre 600 si 800 de echipamente”, arata Christophe Leblanc, administratorul acestei societati. Sunt de asemenea foarte cerute aparatele de incalzire electrice cu infrarosu.

Subiectul teraselor incalzite a provocat discutii aprinse anul trecut la Paris. Un decret adoptat in 2008 a prevazut in cele din urma un recensamânt al tuturor teraselor incalzite din capitala. Au mai fost votate si un bilant al emisiilor si o cautare de solutii alternative nepoluante. “Nu se pune problema interzicerii teraselor incalzite”, subliniaza Lyne Cohen-Solal, viceprimar al Parisului pe probleme de comert.

Nici asociatiile nu sustin, de altfel, aceasta masura. “Ecologia nu se poate impune intotdeauna cu ajutorul interdictiilor. Noi ne opunem la orice forma de risipire a energiei. Dar presiunea ar trebui sa vina din partea consumatorilor insisi sau din spiritul de responsabilitate al patronilor de restaurante”, remarca Arnaud Gossement, purtator de cuvânt al asociatiei “France nature environnemenť, din domeniul mediului.

În cadrul unui raport vizând mijloacele de imbunatatire a eficientei energetice in Europa, Parlamentul European s-a pronuntat la rândul lui in favoarea interzicerii sistemelor de incalzire pentru terase. Dar avizul sau este neconstrângator, mai scrie Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata