Propunerea de săli pentru consumul de droguri câştigă teren la Paris

Deputatul Partidului Socialist (PS) Jean-Marie Le Guen a supus luni Cons iliului Municipal parizian propunerea de infiintare a unor sali unde sa se poata consuma droguri. Acestea exista deja in strainatate si par a raspunde unui dublu obiectiv: reducerea riscurilor pentru consumatori si a nocivitatii pentru ceilalti, informeaza cotidianul francez Liberation.

Sa permiti injectia, dar sa limitezi riscurile. Abrupt oarecum, acest principiu este promovat de o serie de asociatii care lucreaza cu toxicomani si care cer deschiderea de “sali unde riscul de consum sa fie mai mic”. Locuri acoperite pe strada unde sa se gaseasca material de injectare (sau inhalare) sterilizat si asistenta medicala. Ideea, care si-a croit deja drum in strainatate, a fost supusa luni dezbaterii Consiliului Municipal parizian de Jean-Marie Le Guen, deputat PS si medic.

Este un prim pas pentru ca, pentru moment, este vorba doar de alocarea unei subventii destinate “reflectiei si expertizei”. Le Guen a plecat de la o constatare, pe care a explicat-o luni, la Europe 1: “În fiecare zi vedem consumatori de heroina sau alte droguri care fac asta in vazul tuturor, fara sa aiba vreo siguranta sau vreo asistenta sanitara.” “Ideea este sa le oferim niste informatii”, adauga el.

În lume exista astazi circa 80 de astfel de sali, plasate in cartiere unde s-a inregistrat un mare consum de droguri si destinate unui public foarte marginalizat. În Europa, Elvetia, Olanda, Spania, Luxemburg, Germania au facut acest pas de câtiva ani. Franta, nu, desi 60% dintre consumatorii de droguri sunt infectati cu virusul hepatitei C (VHC), o treime ignorând acest fapt, ceea ce contribuie la raspândirea epidemiei.

Însa lucrurile ar putea evolua: in noiembrie, ministrul sanatatii, Roselyne Bachelot, s-a declarat favorabila deschiderii unei structuri experimentale. Potrivit unui prim bilant realizat in 2004 de Biroul European pentru Droguri si Toxicomanii, “studiile releva ca beneficiile pe care le-ar aduce deschiderea unor sali unde sa se consume droguri sunt mai mari decât temerile exprimate initial”.

La capitolul beneficii, pot fi trecute limitarea riscurilor de infectare si de supradoze, accesul la ingrijire medicala al persoanelor excluse din orice sistem de ingrijire si, la nivelul comunitatii, reducerea nocivitatii (aruncarea seringilor oriunde). În ceea ce priveste temerile, acestea sunt incitarea la consum si dezvoltarea traficului in jurul salilor.

“Însa situatia este inversa”, spune Pierre Chappard, membru al asociatiei ASUD (autosprijin pentru consumatorii de droguri), care a desfasurat, alaturi de alte asociatii, o operatiune se sensibilizare, deschizând primavara trecuta o sala temporara la Paris. “Salile, daca exista acolo personal medical si daca sunt sustinute financiar de stat, permit rezolvarea problemei consumului de droguri in spatiile publice. Toate studiile o arata: oamenii sunt mai intâi neincrezatori si pe urma, dupa ce se instaleaza sala, aprecierile sunt pozitive”, adauga Chappard.

În ceea ce priveste ideea ca infiintarea salilor ar incuraja consumul, “s-a dovedit ca, dimpotriva, salile favorizeaza cererile de sevraj”. Trebuie adaugat interesul financiar al statului: “Mai putine contaminari si complicatii legate de injectii inseamna mai putine interventii in spitalele de urgenta”, incheie Liberation.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.