România participă la discuţiile şi negocierile la nivel de experţi din cadrul COP15

România va fi reprezentata la conferinta ONU privind schimbarile climatice (COP 15) de la Copenhaga, in cadrul discutiilor si negocierilor la nivel de experti, de o delegatie condusa de oficiali ai Ministerului Mediului, din care vor face parte si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si ai Departamentului pentru Afaceri Europene.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Mediului, România detine vicepresedintia in cadrul biroului conferintei COP 15, prin Iozefina Lipan, cea care conduce delegatia de experti a României la negocierile de la Copenhaga.
În cadrul conferintei, in perioada 7-16 decembrie 2009 au loc discutii si negocieri la nivel de experti, iar incepand cu data 15 decembrie, negocierile se desfasoara atât la nivel de experti tehnici, cât si la nive l politic, prin consultari cu ministrii partilor.

România este reprezentata in cadrul lucrarilor la segmentul de nivel inalt, de Dan Cârlan, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, si de Silvian Ionescu, Comisar General al Garzii Nationale de Mediu.
Dezbaterile conferintei sunt conduse de Connie Hedegaard, presedinte COP 15, fost ministru pentru energie si schimbari climatice in Danemarca, actualul comisar nominalizat pentru schimbari climatice, portofoliu nou infiintat in cadrul Comisiei Europene, pentru urmatorul mandat al acesteia.

România a prezentat vineri, 11 decembrie, in cadrul conferintei studiul de caz intitulat “Fuel management in the Romanian Aviation sector, a challenge to meet EU-ETS”, eveniment sustinut de compania Tarom, in colaborare cu Ministerul Mediului.
În cadrul studiului, reprezentantii sectorului aviatic român au adus in discutie chestiunea managementului combustibilului, reducerea emisiilor de carbon, iar solutiile propuse au vizat urmarirea ciclului de viata al aeronavelor, valorificarea ecologica a componentelor acestora, reducerea distantelor pe traseele de deplasare, varianta utilizarii biocombustibililor.

Conferinta din capitala Danemarcei are loc in contextul concluziilor recentei reuniuni a Consiliului European din 10-11 decembrie 2009, care a anuntat pentru perioada 2010-2012 un pachet financiar anual al statelor membre UE de 2,4 miliarde euro destinat finantarii actiunilor de combatere a efectelor schimbarilor c limatice in statele cele mai putin dezvoltate.

COP 15 reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente ale anului in plan politic international si are loc in intervalul 7-18 decembrie 2009 la Copenhaga, capitala Regatului Danemarcei.
Pe durata evenimentului, reprezentanti ai guvernelor statelor membre ONU urmeaza sa negocieze un nou acord prin care se angajeaza sa isi reduca emisiile de CO2, un acord care sa urmeze Protocolului de la Kyoto, incepând cu anul 2012.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.