Ruşii, scoşi la muncă patriotică în cinstea unor personalităţi istorice

0

De acum incolo, strazile orasului rus Ulianovsk (orasul de bastina al lui Lenin) vor fi curatate si maturate nu pur si simplu, ci cu prilejul unor aniversari concrete. Astfel, autoritatile locale au decis sa-i confere acestei ocupatii si un subtext ideatic.

În oras au luat startul asa-zisele “subbotniki” tematice (munca patriotica desfasurata sâmbata), in timpul carora gunoiul este strâns in cinstea unor personalitati marcante. De exemplu, locuitorii din Ulianovsk au reusit deja sa dea cu matura in cinstea istoricului rus Nikolai Karamzin si a filosofului german Friedrich Engels, noteaza cotidianul rus Novâie Izvestia.

Munca patriotica de sâmbata este una dintre cele mai cunoscute actiuni ale autoritatilor din Ulianovsk, care au decis sa reinvie “aspectele pozitive ale trecutului comunisť. Mai mult decât atât, primarul orasului, Serghei Ermakov, a implementat chiar si “sanitarniie piatniti” (vinerile sanitare), când, inarmati cu maturi si greble, angajati ai Administratiei orasenesti ies la curatenie pe strazi la sfârsitul saptamânii de munca. În acest proces se implica activ reprezentantii top-managementului orasenesc si regional, maturând trotuarele demonstrativ, in fata camerelor de filmat.

Acum, strângerea frunzelor sau a zapezii cazute nu va mai fi doar o activitate mecanica, care sa nu necesite de la participanti elan si inspiratie speciala. Administratia localitatii a propus desfasurarea de “subbotniki tematice”, adica dedicarea muncilor patriotice unor personalitati marcante.
Organziatorii au decis sa inceapa cu nume sonore si au inceput “maratonul muncii patriotice” cu dedicatii pentru istoricul rus Nikolai Karamzin si filosoful german Friedrich Engels. “Substratul ideatic” a adus imediat roade, reusindu-se curatarea scuarului Karamzin si a strazii Engles.

“Actiunile au marcat zilele de nastere ale lui Karamzin si Engels: 1 decembrie 1766 si 28 noiembrie 1820”, au explicat autoritatile Ulianovskului. Aceste actiuni sunt intens mediatizate in oras, iar cel mai mult “au de suferit” bugetarii. Un medic dintr-un spital din Ulianovsk a recunoscut ca, in loc de bisturiu, el si colegii sai sunt nevoiti sa puna mâna din ce in ce mai des pe maturi si greble. “Cred ca toate acestea nu au niciun rost, pentru ca multi vin pentru a bifa prezenta.

Iar ceea ce faci in asemenea zile nu preocupa pe nimeni: poti sa stai pur si simplu sa fumezi”, declara medicul, citat in conditii de anonimat de Novâie Izvestia.
În opinia deputatului din parlamentul orasenesc Aleksandr Kaplin, “reprofilarea” functionarilor de diferite ranguri in maturatori constituie un lucru gresit. “Salariul lor presupune un nivel de raspundere total diferit.
Nu este in regula când un ministru regional vopseste gardurile si matura strada. El nu este platit pentru aceasta. În afara de aceasta, un angajat al serviciilor comunale se va descurca mai bine la acest capitol”, considera Kaplin.

În orasul Ulianovsk exista multe strazi care poarta numele unor personalitati legendare, astfel ca este de asteptat ca in viitorul apropiat functionarii din Administratia locala sa desfasoare multa activitate patriotica, ceea ce nu este pe placul locuitorilor, care se plâng ca si asa este destul de greu sa ajungi in audienta la acestia.
“Cu acelasi succes as putea si eu sa anulez orele de la Universitate si sa le spun studentilor: dragilor, studiati singuri, pentru ca eu ma duc sa matur strada in cinstea lui Lomonosov”, face haz de necaz profesorul universitar Serghei Petrov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.