EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

START-2 ar putea impulsiona o nouă cursă a înarmării

0

Noul tratat de dezarmare nucleara dintre Rusia si SUA, destinat sa inlocuiasca Tratatul de reducere a armelor strategice (START 1) ar putea fi semnat la 18 decembrie, negocierile intrând in faza finala, scrie marti (15 decembrie 2009) cotidianul Moskovski Komsomolet, care a intrat in posesia detaliilor acordului.

Dupa cum mentioneaza ziarul, noul tratat va stabili un control mai putin rigid decât precedentul. De exemplu, SUA nu vor mai primi date de telemetrie de la lansarile de testare a rachetelor ruse. În plus, din noul tratat a fost exclus un element, conform caruia inspectorii americani puteau sa verifice 24 ore din 24 toate lansatoare de rachete balistice ICBM, care erau fabricate la o uzina din Udmurtia.

Partile au convenit de asemenea in privinta rachetelor mobile de tipul Topol. Initial, SUA au propus ca toate conditiile pentru controlul lor sa fie incluse intr-un paragraf separat. Partea americana a incercat, potrivit publicatiei citate, la fel ca inainte, sa limiteze zonele si rutele de patrulare a partii ruse, numarul de masini aflat in serviciu simultan.

Rationamentul era ca SUA nu au unitati mobile. Negociatorii rusi s-au opus acestei variante, argumentând ca in acest caz notiunea de “vector mobil” se goleste de sens. Ei au mai sugerat includerea in categoria de operatori mobili submarinele americane, pe care sunt dislocate 432 rachete (Rusia detine in prezent doar 268 de rachete pe submarine), limitarea zonelor de patrulare a submarinelor SUA etc. Americanii nu au dorit sa accepte aceste conditii si au lasat in pace rachetele mobile Topol – noteaza publicatia mentionata.

În plus, conform noului tratat, bombardierul american B-52 va fi echivalentul unui mijloc nuclear, chiar si in cazul in care va fi echipat cu munitie non-nucleara. Dupa cum remarca ziarul, noul document nu ar trebui sa afecteze planurile Rusiei de modernizare a capacitatilor sale nucleare.
Între altele, acesta nu restrânge inzestrarea trupelor ruse cu un nou sistem de rachete “RC-24”, cu focoase multiple si nu va zadarnic i nici planurile de creare a unei noi rachete grele, care ar trebui sa inlocuiasca in câtiva ani rachetele “Satan”.

În acelasi timp, dupa cum a declarat o sursa apropiata negocierilor, Rusia nu a reusit sa obtina renuntarea la capacitatile reflexive (capacitatea de a spori numarul focoaselor de pe vectorii operationali pe seama munitiei stocate in depozite). În ani ultimii, in Rusia focoasele au fost scoase din uz in cea mai mare parte din cauza limitei de vârsta, de aceea ea nu dispune de o rezerva importanta. Aceasta, spre deosebire de SUA, care dispun de 5573 de focoase nucleare. Rusia are 3906 de focoase, respectiv cu 1500 unitati mai putin.

Potrivit Moskovski Komsomolet, in noul acord, Rusia si SUA au ajuns la decizia de a reduce numarul de vectori nucleari la 700-500. Pentru Moscova, nu reprezinta cel mai bun indicator.
Conform situatiei din iulie 2009, SUA dispun de 1195 de purtatori, iar Rusia de 811. La intâlnirea de la Moscova, presedintii Rusia si Statelor Unite au adoptat un cadru pentru un nou contract de limitare: operatorii de transport la 500 – 1100 (focoase la 1500 – 1675 de unitati).

Americani si-ar fi dorit sa pastreze un numar de 1100 de operatori de transport. Atunci din cei 1195, de cât dispun in prezent, nu ar fi trebuit sa reduca aproape nimic, cu exceptia aeronavelor, submarinelor sau rachetelor incapabile de lupta.
În schimb, Rusiei i-ar fi convenit mai mult cifra de 500 de vehicule, intrucât din cele 811 de care dispune astazi complet noi sunt doar unitati. Daca in viitor vectorii nucleari vor fi redusi la 700- 750, Rusia va fi nevoita sa creasca productia lor in loc sa o reduca, estimeaza expertii rusi.

Ei nu exclud ca Tratatul START-2 sa nu devina pentru Rusia un plan de dezarmare, ci hotarul care va marca o noua cursa a inarmarii. În acest caz, va supravietui oare economia rusa?, se intreaba retoric publicatia citata, amintind ca Uniunea Sovietica nu a rezistat cursei inarmarii si a intrat in colaps.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.