2010, un an favorabil pentru retail, pe pieţele imobiliare europene

Scaderea chiriilor in sectorul de retail la nivelul majoritatii pietelor europene va continua, acestea ajungând la un minim pâna la mijlocul anului 2010, urmând ca in cursul anului 2011 sa aiba loc o crestere sustenabila a acestor chirii, se arata intr-un raport al companiei imobiliare Cushman & Wakefield.

În noul sau raport european de retail “Key Drivers in Retail for 2010”, compania estimeaza ca vor urma 12 luni favorabile pentru ocupantii din sectorul de retail, dar si pentru actorii din sectorul investitional. În aceasta perioada, se asteapta o mai mare activitate in ceea ce priveste expansiunea retailerilor. De asemenea, se asteapta rezultate pozitive in exploatarea dezvoltarilor importante de retail din majoritatea tarilor, pâna la jumatatea anului 2010.

Referindu-se la România, Razvan Gheorghe, managing director Cushman & Wakefield România declara ca, “daca ne referim la spatiile din centrele comerciale finalizate in 2009, care insumeaza aproximativ 281.500 mp, acestea au constituit in mare volumul de spatii comerciale inchiriate. Spatiile comerciale livrate in 2009 in Bucuresti insumeaza aproximativ 152.300 mp, ceea ce reprezinta 54% din totalul stocului nou livrat.

În cursul anului 2010, se va finaliza un numar mai mic de centre comerciale, probabil aproximativ 50% din ceea ce se estimase initial, cu 12-16 luni in urma”.
Evident, gradul de ocupare este diferit in cazul centrelor comerciale dominante din România fata de centrele comerciale secundare. Gradul de ocupare in Afi Palace Cotroceni Park, de exemplu, este de aproximativ 100%, in prezent acesta fiind cel mai important centru comercial din tara. De asemenea, in centrele comerciale existente, au avut loc inlocuiri.

În cursul anului 2009, in principal spatiile stradale au fost ocupate de retailerii din sectorul alimentar. Cel mai mare proiect care va fi livrat in 2010 este Sun Plaza din Bucuresti. Cu siguranta, se vor finaliza proiectele aflate in stadiu avansat – Atrium Arad, Gold Plaza Baia Mare sau Real Ploiesti. Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul nu va avea, conform estimarilor Cushman & Wakefield, o crestere in 2010, daca luam in calcul masurile anticriza anuntate de guvern, ce prevad reduceri semnificative de personal in aparatul de stat (bugetari).

Referitor la nivelul tranzactiilor, Cushman & Wakefield apreciaza ca este posibil ca 2010 sa inregistreze mai multe tranzactii cu proprietati aflate in dificultate (distressed assets). Daca ne referim si la contractele de inchiriere, probabil ca variatia nu va fi semnificativa comparativ cu 2009. Cushman & Wakefield estimeaza ca vom avea mai multe contracte cu spatii stradale.

Conform raportului Cushman & Wakefield, toate tarile scandinave au performante bune, iar Cehia, Germania si Slovacia, cel mai probabil, vor avea un mediu economic favorabil cresterii pietei. Irlanda si Spania, insa, au o imagine mai putin pozitiva, in aceste tari asteptându-se cresteri ale chiriilor. Unul dintre factorii-cheie despre care se asteapta sa conduca la cresteri in 2010 este relativa disponibilitate a spatiilor de retail.

Chiriile din sectorul de retail au scazut in majoritatea pietelor internationale in ultimii doi ani. Chiriile de pe arterele comerciale au scazut cu mai mult de 40%, iar noua tari au inregistrat scaderi mai mari de 10% pâna la sfârsitul lunii septembrie 2009. Cererile de spatii din partea retailerilor au inceput sa creasca deoarece in multe piete chiriile au ajuns la un nivel minim. Evident, pentru locatii prime, a avut loc o crestere a cererii din partea retailerilor importanti care cauta aceste spatii, in mai multe tari.

În general, perspectiva pentru investitii in sectorul retail este mai luminoasa decât pâna acum. Valoarea de capital pentru proprietatile din retail a scazut semnificativ in ultimele 12 – 18 luni. Este incurajator faptul ca se constata o incetinire a ritmului de crestere a yieldurilor, ce a ajuns la un maxim in Q2. Exista oportunitati si pentru alte piete europene sa o urmeze pe cea din Marea Britanie, insa aceasta va depinde de cresterea chiriei care va fi limitata pâna in 2011.

,,2010 ar trebui sa fie un an mai bun decât 2008 si decât 2009 in ceea ce priveste in general mediul economic si in special cel de retail, desi se asteapta ca aceasta revenire sa fie inceata si fragila. Oricum, ca o nota pozitiva, dobânzile scazute ar trebui sa sprijine consumatorii si, datorita chiriilor scazute in multe regiuni, sa se dinamizeze si activitatea din investitii, precum si cea din sectorul ocupantilor”, apreciaza Darren Yates, analist al Cushman & Wakefield, Grupul de Cercetare de Piata pentru Europa.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.