53 de milioane de pentru punerea în siguranţă abarajului Vârsolt – Sălaj

Lucrarile de punere in siguranta a barajului Vârsolt din judetul Salaj, situat in bazinul hidrografic al râului Crasna, au fost finalizate.

Investitia, in valoare de 53 de milioane de lei, a fost realizata in cadrul “Proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta – punerea in siguranta a acumularii Vârsolt”, finantat de Ministerul Mediului, dintr-un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

Acumularea de la Vârsolt a fost realizata in urma cu peste 30 de ani, proiectata ca acumulare nepermanenta pentru atenuarea undelor de viitura si aparare impotriva inundatiilor, dar data in exploatare ca acumulare permanenta cu rol de alimentare cu apa a oraselor Zalau si Simleu Silvaniei. Modificarile regimului de exploatare de-alungul anilor nu au fost dublate si de modificarile constructive ce s-ar fi impus.

Barajul Vârsolt a fost selectat, alaturi de alte sapte mari baraje din tara, pentru a fi reabilitat si adus la parametri optimi de operare si exploatare, in conditii de siguranta.
Lucrarile au vizat imbunatatirea sigurantei barajului in exploatare. Astfel au fost realizate: ecranul de etansare din corpul barajului, cu rol de impermeabilizare, reprofilarea canalului de evacuare in aval, precum si reparatii la deversorul de ape mari. De asemenea, au fost plantati arbori pe conturul lacului, cu rol in stabilizare a malurilor si in asigurarea protectiei sanitare.

Pentru reducerea transportului aluvionar in lac, au fost executate aparari de maluri, reprofilari ale albiilor si praguri de fund. Totodata, este functional sistemul de avertizare-alarmare, alcatuit din doua centre de comanda si sapte sirene electronice, precum si un sistem automat de prelucrare, stocare si transmitere a datelor. Supravegherea permanenta a parametrilor care caracterizeaza comportarea barajului si declansarea sistemului de avertizare-alarmare se realizeaza prin centrul dispecer, situat pe barajul Vârsolt.

“Punerea in siguranta a acumularii Vârsolt inseamna, ca punct terminus, imbunatatirea calitatii vietii populatiei din zona, care va fi aparata impotriva inundatiilor si va putea valorifica potentialul turistico-economic pe care il are acest reper. Acumularea are rol de atenuare a undelor de viitura de pe râul Crasna.
În plus, sistemul automat permite acces rapid la date, cu evidente avantaje in ceea ce priveste optimizarea nivelului decizional”, a declarat, la receptionarea lucrarilor Mircea Itu, directorul Directiei Apelor Somes-Tisa.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.