EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

ARAI cere amânarea aplicării Legii privind performanţa energetică a clădirilor

0

Tranzactiile imobiliare, aflate deja in scadere, vor avea si mai mult de suferit dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, de la 1 ianuarie 2010.

De asemenea, vor avea de suferit si cetatenii care vor sa-si vânda sau sa-si inchirieze proprietatile, a declarat Iulian Nicolae, vicepresedinte al Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare.
,,Legea va avea implicatii majore in tranzactiile imobiliare. Ca broker imobiliar, nu imi voi putea ajuta clientii decât prin gasirea unui auditor energetic care sa faca expertiza intr-un termen rezonabil, la un pret accesibiľ, a spus Iulian Nicolae.

Potrivit acestei legi, la incheierea oricarui contract de vânzare – cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din ansamblurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea unui certificat de performanta energetica a cladirii.
Conform legii, dupa intrarea in vigoare a acestei reglementari, tranzactiile comerciale imobiliare nu se vor mai putea efectua in lipsa unui astfel de certificat de performanta energetica a imobilului respectiv.

ARAI trage, astfel, un semnal de alarma, semnal care sa atraga atentia autoritatilor competente asupra faptului ca o asemenea masura va avea un impact negativ asupra pietei imobiliare.
Obligativitatea obtinerii certificatului de performanta energetica, precizeaza conducerea ARAI, va avea ca efect stoparea sau intârzierea vânzarilor de locuinte vechi, iar intr-o perioada de criza economica cu repercusiuni grave in domeniul imobiliar vor fi atinse in mod direct interesele cetatenilor atât vânzatori cât si cumparatori.

Conform ARAI, numarul auditorilor energetici este foarte mic, in unele judete ei ,,lipsind cu desavârsire, iar activitatea de certificare este destul de laborioasa, fapte ce contribuie la obtinerea dificila a acestor certificate, cu un consum mare de timp si costuri ridicate.
Pentru toate aceste considerente, ARAI propune autoritatilor competente, in special Ministerului Dezvoltarii si Locuintelor, amânarea termenului de punere in aplicare a OUG/2009, cel putin pâna in semestrul II al anului 2010, timp in care sa se creeze premisele tehnice si operationale de aplicare eficienta a acestei ordonante.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.