Boeing 787 “Dreamliner” a efectuat cu succes primul zbor, după 2 ani de întârziere

Cel mai nou model Boeing 787 “Dreamliner” a efectuat marti primul zbor demonstrativ, dupa doi ani de intârziere din cauza problemelor tehnice, transmite Reuters.

“Este primul semn pozitiv pe care l-am vazut de când Boeing a anuntat acest program pe termen lung. Dar inca nu s-au rezolvat toate problemele”, a declarat Robert Stallard, analist la Macquarie.

Avionul a zburat timp de trei ore, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, in loc de cinci cum era programat initial, la altitudinea de 4.572 de metri, având o viteza de 333 kilometri pe ora. Peste 12.000 de persoane, angajati ai Boeing si invitati, au fost prezenti la decolarea modelui Boeing 787 “Dreamliner”, care consuma cu 20% mai putin combustibil decât aeronavele din aceeasi clasa.

La bursa de la new York actiunile Boeing s-au inchis marti in scadere cu 0,7%, la 5 5,67 dolari. Din martie actiunile companiei americane au urcat cu aproximativ 90%.
Primul aparat Boeing 787 “Dreamliner” va fi livrat companiei nipone All Nippon Airways in trimestrul patru din 2010, cu peste doi ani intârziere fata de termenul initial – mai 2008.
Companiile de aviatie Qatar Airways, Etihad Airways din Emiratele Arabe Unite, Oman Air si Gulf Air din Bahrain au comandat noul avion de pasageri si au investit 15 miliarde de dolari in achizitionarea unui numar nespecificat de aeronave.

Prezentat publicului pentru prima oara in iulie 2007, avionul B 787 Dreamliner, cu o capacitate de 330 de pasageri, urma sa efectueze primul sau zbor in luna septembrie a aceluiasi an dar, pâna in prezent, acest aveniment a fost amânat de sase ori, iar firma constructoare, Boeing, a fost penalizata cu 2,5 miliarde de dolari.
Scott Fancher, vicepresedinte si manager general al programului 787, a declarat ca in doua zile de testari au fost verificate toate sistemele avionului. Boeing intarise anterior punctele vulnerabile din zona de intâlnire dintre aripi si fuselaj si apoi a condus un test static pe reparatiile efectuate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.