EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

De ce ar trebui inclusă Estonia în zona euro

0

Estonia ar trebui inclusa in zona euro incepând din 2011, lucru necesar pentru stabilizarea financiara si dezvoltarea Europei de Est. Astfel, Estonia va deveni o „hârtie de turnesol” care va releva in ce masura este capabila zona euro sa-si continue extinderea si sa contracareze suspiciunile referitoare la solidaritatea actualelor state-membre ale zonei.

În afara de aceasta, decizia de a primi Estonia in zona euro va exprima sprijinul politic acordat acestei tari, intr-o perioada când Europa de Est este ingrijorata de etalarea fortei de catre Rusia, noteaza The New York Times.
Potrivit publicatiei americane, Estonia a rezistat crizei financiare mai bine decât Letonia si Lituania, deoarece in anii de avânt economic a contractat in mod rational credite din strainatate si a sprijinit disciplina financiara.

Totusi, valutele nationale ale tuturor celor trei republici baltice sunt legate de moneda euro si au inregistrat o prabusire a Produsului Intern Brut /PIB/ cu pâna la 18%, fiind nevoite apoi sa-si reduca drastic cheltuielile bugetare.
Unii oficiali europeni si reprezentanti ai Bancilor Centrale din Europa de Vest subliniaza ca zonei euro nu-i arde astazi sa primeasca astazi noi membri, deoarece chiar statele-membre ale zonei se confrunta cu o multime de probleme.

Îngrijoratoare sunt, de exemplu, deficitele fiscale colosale ale Greciei, Irlandei si Spaniei. La rândul lor, guvernele multor tari est-europene se plâng de atitudine discriminatorie: in 1999, Italia si Belgia putusera sa adere la zona euro, in pofida faptului ca datoria lor externa depasea PIB-ul acestor tari, in timp ce, in 2007, Lituania a fost refuzata doar pentru ca a depasit cu 0,1% plafonul admis al inflatiei.

Estonia, insa, intentioneaza sa inainteze o ‘cerere impecabila’ in vederea aderarii la zona euro: sa reduca deficitul bugetar pâna la 3% din PIB si sa struneasca inflatia. Comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Joaquin Almunia, evalueaza pozitiv sansele Estoniei privind aderarea la zona euro.
Mai mult decât atât, unii analilti cons idera ca UE ar trebui sa intreprinda un pas indraznet si sa primeasca in zona euro toate cele trei republici baltice, lucru putin probabil, opineaza in final ziarul american.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.