Franţa se alătură Angliei la impozitarea suplimentară a bancherilor

Christine Lagarde, ministrul francez de Finante, a anuntat miercuri (16 decembrie 2009) introducerea unui impozit suplimentar asupra bonusurilor bancherilor, similar cu cel din Marea Britanie, pe fondul dispute lor privind rolul acestora in criza financiara mondiala, transmite BBC.

Taxa de 50% va fi perceputa pentru bonusurile acordate in 2009 ce depasesc valoarea de 27.500 de euro (40.000 de dolari). Proiectul de lege privind impozitarea bonusurilor bancherilor va fi supus spre dezbatere Parlamentului Frantei in ianuarie, le-a declarat reporterilor Christine Lagarde. Miercurea trecuta Alistair Darling, ministrul britanic de Finante, a anuntat introducerea unui impozit suplimentar asupra bonusurilor bancherilor.

Taxa de 50% dezvaluita in proiectul de buget va fi perceputa pentru bonusurile acordate in 2009 ce depasesc valoarea de 25.000 lire sterline (40.800 dolari). Taxa va fi impusa bonusurilor in totalitate, si nu platilor individuale, ea va fi platita de banci si nu de catre angajati. Conducerile bancilor britanice, precum si ale marilor banci internationale prezente in Regatul Unit, cum ar fi Goldman Sachs, JP Morgan si Deutsche Bank, ar putea fi afectate de noile masuri, sustine BBC, citând surse din Trezorerie.

Taxa ar fi pe placul contribuabililor din Marea Britanie, nemultumiti de bonusurile acordate bancherilor, in special la bancile care au beneficiat de fondurile guvernamentale pentru a depasi criza financiara. O parte din analisti dau vina pe cultura bonusurilor excesive practicata pe principalele doua piete financiare din lume (City-ul londonez si Wall Street din New York) care au incurajat asumarea de riscuri excesive si au contribuit la criza economica globala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.