Natascha Kampusch povesteşte într-un documentar despre calvarul său

Natascha Kampusch, tânara austriaca rapita si tinuta 8 ani captiva intr-o pivnita povesteste intr-un nou film cum rapitorul sau, un fanatic al igienei, a ras-o in cap, i-a interzis sa plânga si a abuzat-o in mod brutal in cei 8 ani petrecuti ca sclava, relateaza cotidianul britanic The Independent.

Kampusch, acum in vârsta de 21 de ani, a fosta rapita la vârsta de 10 ani in drum spre scoala sa din Viena, intr-unul dintre cele mai senzationale cazuri de rapire din istoria infractionala a Austriei. Rapitorul sau, un tehnician de comunicatii, Wolfgang Priklopil, s-a sinucis la câteva ore dupa ce tânara, atrofiata si palida din cauza lipsei luminii, a reusit sa fuga.

Cu o zi in urma, mai multe detalii tulburatoare despre calvarul ei au iesit la iveala dupa avanpremiera unui nou documentar autobiografic care va fi difuzat pe canalul german ARD, in luna ianuarie.
În film, Kampusch se intoarce la locul in care a fost tinuta captiva. ‘Sunt o victima a violentei si voi ramâne marcata pentru tot restul vietii de ceea ce mi s-a intâmplať, spune ea in fata camerei.

Pelicula, intitulata ‘3.096 de zile tinuta prizoniera’, este o relatare sumbra, la persoana intâi, a captivitatii lui Kampusch, in care aceasta isi aminteste cum a fost impinsa brusc in spatele unei dube albe intr-o suburbie a Vienei, intr-o zi de martie, 1998, si nu a putut plânge pentru ca era paralizata de frica.
A fost dusa la casa lui Priklopil /44 de ani/ si azvârlita intr-o celula subterana, aflata in podea, folosita pentru inspectia masinii / 2,7 metri pe 1,8 metri/ si adaptata. Pentru a intra, Natascha trebuia sa se târasca printr-o trapa, de 50 pe 50 de centimetri, ferecata de usa mare de otel.

Kampusch isi aminteste ca la inceputul calvarului sau lui Priklopil ii lua pâna la o ora sa ajunga la ea deoarece trebuia sa treaca prin alte doua usi inchise si sa indeparteze mobila pe care o plasase in calea lor. ‘Eram ca un faraon egiptean conservata vie’, declara ea.
Atunci când a ajuns, a fost fortata sa se descalte. I s-a spus ‘nu o sa mai ai nevoie de pantofi’. În curând, fata nu si-a mai dat seama daca e noapte sau zi. ‘Era frig, umed si dezgustator’, isi aminteste ea.

O mare parte din timp, tânara si-a petrecut-o in intunericul intrerupt doar de putinele momente de lumina in care rapitorul o vizita, ‘ca intr-o inchisoare reala’. La inceput, putea vorbi cu Priklopil prin intermediul unui sistem care lega celula sa de casa de sus a rapitorului.
Pe masura ce anii au trecut, Priklopil a inceput sa ii permita captivei, redusa acum la statutul de sclava, sa il viziteze sus. Fata isi aminteste ca Priklopil era un ‘fanatic al igienei’, care l-a inceput a fortat-o sa isi strânga parul intr-o punga de plastic si apoi a ras-o in cap. I s-a interzis sa plânga.

Daca isi lasa urme ale degetelor pe orice suprafata, era sever pedepsita. ‘Apoi eram abuzata’, povesteste ea. ‘Preferam sa fiu in celula mea decât sus’, adauga ea.
Kampusch nu povesteste daca a avut sau nu relatii sexuale cu rapitorul sau, insa insista ca nu a fost folosita pentru pornografie infantila. A reusit sa scape la 18 ani, fugind in gradina unui vecin, dupa ce rapitorul i-a cerut sa ii dea cu aspiratorul in masina si a scapat-o din ochi atunci când s-a dus sa raspunda la telefon.

Peter Reichard, scenaristul documentarului, a declarat ca Natascha Kampusch si mama sa au fost tratate cu agresivitate si dezaprobare in Austria. În consecinta, ele au apelat la televiziunea germana pentru a face acest film. ‘Am vrut sa arat lucrurile dintr-o perspectiva diferita’, a declarat Kampusch. “În Austria ies rar afara’, marturise ste ea. Tânara planuieste sa isi dea examenul de terminare a liceului pâna la sfârsitul anului si sa se intâlneasca cu mama rapitorului sau.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.