Piaţa materialelor de construcţii, creştere de 8,5% în 2010

Piata materialelor de constructii va inregistra o crestere medie, in volum, de 8,5% pe an, potrivit estimarilor facute de producatorul autohton de materiale de constructii Baumix.

Oficialii Baumix intrevad primele semne ale revenirii pietei de profil la sfârsitul anului 2010 sau, in cel mai pesimist scenariu, in a doua jumatate a lui 2011, când acest segment va inregistra o crestere usoara, de sub 10%. Primele semnale pozitive sunt asteptate sa apara pe piata materialelor de constructii grosiere, care vor atrage, in decurs de câteva luni, si cresterea pietei de mortare.

În primele trei trimestre din 2010, piata adezivilor si mortarelor isi va continua scaderea, cu pâna la 20-30%, respectiv 9% in volum. Cu toate acestea, pentru urmatorii cinci ani, se estimeaza ca piata va avea o crestere medie de 8,5% pe an, in volum. Cele mai mari rate de crestere se vor inregistra pe segmentul adezivilor, in special cel de polistiren, precum si pe segmentul tencuielilor mecanizate, a celor decorative si a sapelor autonivelante.

“Referindu-ne strict la 2010, singura categorie de produse care poate revitaliza piata locala este cea a adezivilor de termosistem si a solutiilor profesionale de resapare termica a locuintelor. Aceste lucrari au avantajul ca sunt sustinute partial din fonduri europene si, de asemenea, ca rata cladirilor eficientizate termic in România este, la ora actuala, de sub 0,1%”, a declarat Augustin Russu, director general Baumix.

Reprezentantii Baumix considera ca in anul 2010 multe companii de profil ar putea fi nevoite sa isi restrânga activitatea din cauza problemelor de cash-flow, care vor deveni si mai acute, pe fondul unei piete care isi va continua scaderea, cel putin in prima jumatate. Cu toate acestea, pentru 2010, Baumix spera intr-o crestere de 10% a propriului business, comparativ cu rezultatele inregistrate in 2009.

Baumix este unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii, prezent pe piata din România din 2003. Compania are la ora actuala doua capacitati de productie, in Ploiesti si Gherla, Cluj, cu o capacitate de productie de 35.000 tone lunar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.