EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Premieră mondială la Geneva: fecundare asistată in vivo

0

Acest nou tip de procreatie, in vivo, este legat de un dispozitiv novator dezvoltat de compania de biotehnologie din Geneva, Anecova. Primul bebelus nascut in Elvetia prin fecundare asistata la lumina zilei, la Geneva, la 30 octombrie. Baietelul se simte bine.

‘Este o premiera mondiala’, afirma Pascal Mock, inventatorul tehnologiei si specialist in medicina reproducerii la Centrul de procreatie asistata medical din Geneva. Ca urmare a aplicarii aceluiasi procedeu, in februarie este asteptata nasterea unei fetite, la Geneva, si, in curând, a altor doi bebelusi la Lausanne, relateaza ziarul Le Temps.
În ce consta acest nou tip de procreatie dezvoltat de Anecova?

Datorita unui dispozitiv plasat in uterul mamei, embrionul se dezvolta intr-un mediu natural pâna la termen, fara a se recurge la un incubator. La fecundarea in vitro traditionala, ovulele colectate sunt fecundate intr-o eprubeta de laborator, fiecare de catre un spermatozoid. Apoi, urmeaza o perioada de incubatie de doua pâna la cinci zile inainte de implantarea embrionilor in uterul viitoarei mame.

Potrivit metodei adoptate de Anecova, o societate co-fondata de Pascal Mock si de Martin Velasco, intâlnirea dintre ovule si spermatozoizi are loc tot in eprubeta. Totusi, la numai doua ore de la fecundarea ovulelor, acestea sunt plasate intr-o capsula lunga de 10 milimetri si cu un diametru de 1 milimetru. Apoi, capsula care are 280 de orificii de 40 de microni fiecare este imediat introdusa in uter. ‘Embrionii isi incep astfel viata in comunicare directa cu mediul matern.

Aceasta metoda este mai putin stresanta pentru mama si fat’, precizeaza Pascal Mock. Dupa optsprezece ore de la aceasta interventie, cuplul se intoarce la centrul de procreatie asistata medical. Dispozitivul intra-uterin este retras si se evalueaza embrionii. Un numar de doi sau trei zigoti sunt reimplantati, ceilalti sunt congelati.

Potrivit unui studiu preliminar efectuat pe 13 pacienti in Belgia si ale carui rezultate au fost publicate in ziarul medical Human Reproduction, in martie 2009, sistemul duce la imbunatatirea calitatii embrionilor intr-o proportie mult mai mare decât cei care rezulta din fecundarea in vitro conventionala.

‘Aceasta metoda mai naturala ar putea sa devina un tratament de calitate daca se confirma rezultatele’, adauga Marc Germond, seful Centrului de procreatie asistata medical de la Lausanne si responsabilul studiilor de la Anecova. Rezultatele studiilor clinice, efectuate in prezent pe 50 de pacienti in cinci centre din Europa, sunt asteptate la mijlocul anului 2010.

‘Ideea este foarte buna, dar in stadiul actual, nu exista o crestere a ratei femeilor gravide’, afirma ginecologul din Lausanne Alexandre Megalo. S-a obtinut deja marcajul CE, care autorizeaza vânzarea produsului in Europa. ‘Dorim un produs conform inainte de demararea unei comercializari la sfârsitul lui 2010’, subliniaza Martin Velasco, un intreprinzator care a creat intreprinderi precum AC Immune, Sumerian, SpeedLingua, NovImmune sau Aridhia.

Primele vânzari erau prevazute initial la sfârsitul anului 2008. Întârzierea a fost cauzata de punerea la punct a cateterului care permite medicilor sa introduca si sa scoata usor dispozitivul.
Considerat drept unul din liderii schimbarii in Europa de catre Business Week, inginerul electrician Martin Velasco s-a intâlnit cu ginecologul Pascal Mock in 2003 datorita unui prieten comun.

‘Am studiat proiectul timp de o luna si in martie 2004 a fost creata societatea. Nimeni nu avusese pâna atunci ideea de a folosi o tehnica de incapsulare pentru fecundarea in vivo’, explica acesta fara a face precizari despre sumele investite in companie. Munca depusa pentru a trece de la concept la realizarea produsului a fost considerabila. Dispozitivul din silicon a beneficiat de know¬how-ul in domeniul incapsularii a Scolii politehnice federale de la Lausanne (EPFL).

Creata la Geneva, dar cu sediul actual situat in Parcul stiintific de la Ecublens si cu laboratoare la Epalinges, Anecova are 14 colaboratori. Câteva zeci de persoane vor fi angajate in urmatorii 3 ani. Este evident ca Anevoca evolueaza pe o piata in plina crestere.

Un cuplu din sase se confrunta cu probleme de fertilitate. ‘Fara a lua in cons iderare India si China, exista 1 milion de cicluri de fecundare in vitro pe an la nivel mondial, precizeaza Martin Velasco. Si aceasta cifra este in crestere constanta.’ Aceste cicluri corespund numarului de interventii care trebuie efectuate pentru a se ajunge la o sarcina.

Potrivit metodelor traditionale, trebuie luate in considerare intre doua si cinci cic luri, cu un cost, de fiecare data, de aproximativ 10.000 de franci, pentru o rata de esec de aproape 70%. În ceea ce priveste cifra de afaceri a Anecova, ea va depinde de rezultatele clinice. Compania, aleasa Pionier in domeniul tehnologiei, in 2008, de World Economic Forum, spera sa aiba o cota de 20-30% pe piata procreatiei asistate medical. Pretul acestei capsule nu a fost inca stabilit.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.