EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Prostituţia, un subiect tabu în teritoriile palestiniene

0

Fete din toate categoriile sociale sunt fortate sa se prostitueze in bordelurile din Cisiordania. În teritoriile palestiniene este cunoscuta drept A – anonimatul este obligatoriu – are 23 de ani si trei fete.

Când era adolescenta a fost maltratata si violata de tatal sau. La 16 ani au obligat-o sa se casatoreasca cu un barbat care a tratat-o si mai rau. Dupa mai multe batai si violuri, i s-a oferit un loc de munca intr-o localitate din nord, aici a intâlnit ‘o madame’ care i-a devenit proxeneta, noteaza ziarul El Mundo.
‘Am lucrat timp de 8 luni in prostitutie’, explica A.

‘Când o data nu am vrut sa servesc un client, madame l-a sunat pe tata. Când am aflat ca vine, am vrut sa ma sinucid, dar m-a gasit. M-a dus acasa, m-a dezbracat si m-a batut pâna am lesinat. Pâna la urma am reusit sa fug si sa ma refugiez intr-un centru pentru femei maltratate’. Este marturia oferita Sawa, o organizatie care consiliaza victimele violentei.

Raportul copatronat de ONU sub titlul ‘Toate femeile impreuna azi si mâine’ rupe tacerea care protejeaza un subiect tabu in soc ietatea palestiniana: prostitutia. Zeci de femei sunt obligate sa-si vânda trupul in bordeluri, hoteluri si case de toleranta din Cisiordania si Ierusalimul de Este. Sau exportate in Israel. Fete de 12 ani sau femei de 40. Nu conteaza vârsta, important este codul tacerii.

Toti stiu, dar toata lumea tace. O metoda obisnuita este angajarea unei femei pentru treburi casnice camuflând astfel serviciile sexuale. Primul raport care dezvaluie prostitutia si traficul de carne vie in soc ietatea palestiniana include marturii ale unor prostituate, hotelieri, politisti, taximetristi si avocati. Jalal Khader, purtatorul de cuvânt al organizatiei Sawa, recunoaste: ‘Nimeni nu vrea sa vorbeasca despre aceasta tema si spun ca nu exista.

Dar exista! Avem nevoie de un alt raport mai amplu pentru a detalia dimensiunile si modul de combatere a fenomenului’. Cerem Autoritatii Nationale Palestiniene ‘sa recunoasca existenta prostitutie si actioneze urgent declarând-o violenta sexuala’. Lucru cu care nu va fi de acord un proxenet palestinian care administreaza patru bordeluri din Ierusalimul de Est.

Le permite din când in când fetelor sa mearga acasa, dar le ameninta daca nu mai vor sa se intoarca. O sclavie moderna. Clientii le platesc in functie de frumusete si de experienta, desi pretul mediu este in jur de 300 shekels, circa 50 de euro. Discretia este maxima, atât prin natura negotului cât si a anturajului social, patriarhal si religios.
În mod surprinzator, multe palestinience care exercita aceasta profesie cea mai veche din lume sunt studente sau provin din familii instarite.

Sunt si multe eleve din zona Ramallah. ‘Majoritatea au fost victime ale violurilor si agresiunilor parintilor si au cazut in prostitutie pentru a scapa de acasa’, spune Khader. Multe au trecut prin ‘urfi’, uniune matrimoniale fara contract oficial.
Precum S si A, doua surori de 18 si 19 ani din Hebron care au fost vândute de tatal lor când erau mici. Casatoriile dureaza doar câteva luni pâna când tatal le obliga sa divorteze dupa ce a luat banii dati de sotii, care s-a bucurat astfel de favorurile tinerei sotii. Un alt mod de prostitutie.

S povesteste: ‘M-au casatorit la 12 ani prin urfi. Am fugit din ultima casatorie când nevasta sotului meu a aflat ca sunt insarcinata. A vrut sa ma arda de vie, iar pe copil l-au plasat intr-o cresa din Bet Jalah si nu l-am mai vazut niciodata’. O situatie similara exista si la A Ram, alta localitate palestiniana. F este o femeie in vârsta de 52 de ani care are doua apartamente unde fete din Ramallah si Nablus exercita prostitutia.

Ea insasi a fost obligata sa se casatoreasca la 14 ani si a fost violata de sotul surorii sale. Munca de proxeneta ii permite sa-si intretina familia. Sotul ei nu are nici o obiectie, iar singura lui grija este sa plece de acasa când vine câte un client.
Conflictul israeliano-palestinian capata accente suprarealiste când se asculta marturia unui hotelier din zona: ‘O fata din Nablus a stat in hotelul meu timp de o luna. A spus ca este infirmiera, dar am descoperit ca lucreaza ca prostituata intr-o colonie israeliana din Ierusalimul de Est. Acest oras este plin de case de toleranta’.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.