Reducerea cheltuielilor publice, în topul priorităţilor pe 2010

Reducerea nivelurilor excesive a cheltuielilor publice ar trebui sa fie in topul prioritatilor pe 2010, apreciaza economistul sef al BCR, doctor Lucian Anghel.

“O crestere a fiscalitatii ar trebui evitata cât mai mult cu putinta având in vedere ca un asemenea demers ar ingreuna revenirea economica si ar reduce vointa politica de reformare a sectorului guvernamental.

Înainte sa recurga la o eventuala crestere a principalelor categorii de taxe, urmatorul Guvern ar trebui sa rezolve alte probleme cum ar fi munca la negru, evaziunea fiscala la plata TVA sau un control ferm al administratiilor locale”, sub liniaza Anghel.
Trei factori ar cântari greu in consolidarea fiscala, respectiv marimea (deficitul bugetar ar trebui redus cât mai aproape de nivelul 3% din PIB in anii urmatori), structura (reducerea cheltuielilor curente ar trebui sa prevaleze in fata celor in investitii publice), abilitarea guvernului de a transmite un semnal clar pietelor ca reformele continua.

Citeste si:  Construcţia fabricii Mercedes de la Kecskemét avansează rapid

Acordul cu FMI si Uniunea Europeana reprezinta prioritatea de top in 2010 si 2011 si ar putea actiona ca un catalizator pentru accelerarea reformelor fiscale si structurilor necesare”, a aratat economistul sef al BCR, Lucian Anghel. Acesta a prezentat miercuri (16 decembrie 2009) raportul macroeconomic “România -Moment de respiro”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close