Republicile baltice, îngrijorate de planul Rusiei privind achiziţionarea unei nave franceze Mistral

Ministrii apararii ai Letoniei, Lituaniei si Estoniei s-au intâlnit in data de 11 decembrie, la Riga, pentru a discuta pe marginea consecintelor pe care le-ar putea avea realizarea planului Moscovei privind achizitionarea unui portavion francez Mistral.

Experti ai celor 3 republici baltice considera ca aparitia in cadrul Flotei Ruse de la Marea Baltica a unei nave de asemenea calibru va schimba radical situatia militar-politica din zona estica a acestei mari. ‘Am dezbatut posibilele planuri privind achizitionarea de catre Rusia a unei nave de desant franceze. Fara indoiala, suntem ingrijorati ca prezenta unei asemenea nave la Marea Baltica ar putea modifica situatia privind securitatea in zona’, si-a exprimat temerile ministrul leton al apararii, Imants Viesturs Liegis.

Totodata, ministrul a subliniat pentru ziarul leton Riga. Rosvesty ca cele trei republici baltice considera extrem de oportuna cooperarea dintre tarile membre ale NATO si UE cu Rusia, dar ca aceasta nu trebuie sa se se faca pe seama securitatii celor trei state baltice.

Citeste si:  Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti

Înainte de intrevederea din 11 decembrie, ministrii leton si estonian ai apararii atentionasera deja ca, in cazul in care tranzactia dintre Franta si Rusia va avea loc, atunci republicile baltice vor fi nevoite sa-si revizuiasca planul de aparare a statelor lor – in particular, prin crearea unui sistem de paza a coastei maritime.

Este adevarat ca expertii opineaza ca celor trei republici baltice le va fi greu sa faca acest lucru in viitorul apropiat, din cauza gravelor probleme financiare cu care se confrunta. Potrivit Riga.Rosvesty, este curios faptul ca republicile baltice vorbesc acum despre faptul ca NATO si Rusia nu trebuie sa coopereze in detrimentul securitatii celor trei state, dar ca, la vremea lor, tot ele au respins din fasa noul acord privind securitatea europeana pe care il propusese Rusia si care prevedea implementarea notiunii de ‘securitate comuna’.

Citeste si:  Ambasadorul SUA la Moscova este indignat de antiamericanismul jurnaliştilor ruşi

Astfel, subliniaza publicatia mentionata, in colaborare cu Canada si Marea Britanie, cele trei republici baltice au facut tot posibilul pentru ca aceasta problema sa nu fie inclusa pe ordinea de zi in cadrul Consiliului NATO-Rusia.
Într-un comentariu publicat in Latvijas avize, comentatorul Uldis Šmits a explicat astfel pozitia Letoniei: ‘Recent, Moscova a dat publicitatii proiectul sau schita privind asa-zisul pact de securitate europeana, proiect ce permite intelegerea acestui plan.

Deja in primul punct al planului se vorbeste despre ‘securitatea comuna’ /orice actiune privind securitatea trebuie desfasurata tinând cont de interesele de securitate ale altor parti care au semnat acordul/ si de aceea trebuie sa se inteleaga ca aderarea unor foste republici sovietice la NATO – care in viziunea Moscovei este o actiune ce nu corespunde intereselor Rusiei – nu poate continua.

Citeste si:  Iurie Leancă: Republica Moldova nu intenționează să adere la NATO

Un singur lucru nu este clar: de ce problemele de securitate europeana nu pot fi abordate de organizatii deja existente si de ce ar fi necesar un nou acord de la Vancouver la Vladivostok’, se intreaba analistul leton. Potrivit mass-media ruse, in cazul in care statul rus va achizitiona o nava Mistral, el o va include in componenta Flotei de la Marea Nordului sau din Oceanul Pacific.

Totusi, premierul Rusiei, Vladimir Putin, tinut sa sublinieze ca Rusia isi va utiliza armele acolo unde va gasi de cuviinta, adaugând ca in problema achizitionarii de catre Moscova a unei nave Mistral nu s-a luat inca nicio decizie. De altfel, francezii incearca sa vânda portavioane Mistral nu doar Rusiei, lucru demonstrat si de faptul ca in anul 2008 o nava de acest tip acostase inclusiv in China.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close