EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Ritmul de scădere economică în România a încetinit în trimestrul 3 din 2009

0

Ritmul scaderii economice in România a incetinit in al treilea trimestru din 2009 si am putea asista la o iesire din recesiune a tarii in trimestrul patru al anului 2009 sau in primul trimestru din 2010, apreciaza economistul sef al BCR, doctor Lucian Anghel, intr-o analiza privind macroeconomia româneasca intitulata “România – Moment de respiro”.

Potrivit analizei, exporturile nete au continuat sa aiba o contributie pozitiva la formarea PIB in trimestrul 3 din acest an. Anghel considera ca iesirea din recesiune va fi posibila daca se mentine trendul favorabil in zone euro.
“Desi este inca in zona negativa, industria si-a imbunatatit performantele in trimestrul trei, cererea externa a reprezentant un factor de revenire pentru industrie, in timp ce componenta interna a ramas la un nivel scazut”, a subliniat Anghel.

Agricultura, a aratat acesta, a avut o contributie semnificativa la formarea PIB spre deosebire de anul 2008 când productia agricola a fost afectata in ultima parte a verii si in perioada de toamna de conditiile meteo nefavorabile. În acest an, vremea a fost buna, iar productia de porumb a crescut cu aproape 10%. Potrivit raportului, sectoarele rezidential si comercial din constructii si-a amplificat scaderea insa lucrarile de infrastructura s-au mai imbunatatit.

Presiunile pe piata muncii au continuat sa creasca, somajul a crescut constant in ultimul an, in special in sectorul privat, unde mai multe industrii au trebuit sa faca fata unor provocari importante generate de scaderea cererii externe dar mai ales a celei interne, subliniaza raportul.

“Dupa o evolutie economica peste asteptari in trimestrul 3 din 2009 (-7,1% masurat an la an si -0,6% masurat trimestru la trimestru, fata de scaderea anticipata de piata de -9% anualizat), perspectiva pentru urmatoarele trimestre a devenit mai incurajatoare. România ar putea iesi din recesiune in trimestrul 4 din 2009 sau in primul trimestru din 2010 (variatie fata de trimestrul anterior), in conditiile in care influenta pozitiva a zonei euro se va mentine”, subliniaza Lucian Anghel.

Economistul sef al BCR considera ca procesul de consolidare fiscala va fi “capul de afis in anii urmatori”. “Dupa aplicarea unei politici fiscale procic lice in ultimii ani, care a alimentat dezechilibrele macroeconomice, România ar trebui sa urmeze un program de consolidare fiscala in anii urmatori.

O structura necorespunzatoare a cheltuielilor publice (cu o pondere ridicata a cheltuielilor curente si una scazuta a cheltuielilor pe capital), un deficit bugetar ridicat (de doua ori mai mare fata de criteriile de la Maastricht) si cu dificultati serioase in finantarea deficitului bugetar din surse interne in lipsa unui suport financiar international (FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala) sunt principale provocari pentru Ministerul de Finante”, a subliniat Lucian Anghel.

În topul prioritatilor de 2010 ar trebui sa fie reducerea nivelurilor excesive a cheltuielilor publice, apreciaza economistul sef al BCR.
“O crestere a fiscalitatii ar trebui evitata cât mai mult cu putinta având in vedere ca un asemenea demers ar ingreuna revenirea economica si ar reduce vointa politica de reformare a sectorului guvernamental.

Înainte sa recurga la eventuala crestere a principalelor categorii de taxe, urmatorul Guvern ar trebui sa rezolve alte probleme cum ar fi munca la negru, evaziunea fiscala la plata TVA sau un control ferm al administratiilor locale”, sub liniaza raportul.
Trei factori ar cântari greu in consolidarea fiscala, respectiv marimea (deficitul bugetar ar trebui redus cât mai aproape de nivelul 3% din PIB in anii urmatori), structura (reducerea cheltuielilor curente ar trebui sa prevaleze in fata celor in investitii publice), abilitarea guvernului de a transmite un semnal clar pietelor ca reformele continua.

Acordul cu FMI si Uniunea Europeana reprezinta prioritatea de top in 2010 si 2011 si ar putea actiona ca un catalizator pentru accelerarea reformelor fiscale si structurile necesare”, a subliniat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.