Săptămâna de lucru nu trebuia redusă, consideră economiştii francezi, la 10 ani de la implementarea legii

Anul acesta, pe 16 decembrie, se implinesc exact 10 ani de când in Franta a fost implementata saptamâna de lucru de 35 de ore. Aniversarea a stârnit un nou val de discutii.

Muncitorii sunt nemultumiti de faptul ca anul trecut presedintele Nicolas Sarkozy a modificat legea, permitându-le angajatorilor sa le ‘propuna’ angajatilor lor sa munceasca mai mult, in timp ce economistii sunt ingrijorati de reducerea contributiilor la bugetul tarii, noteaza cotidianul rus Novâie Izvestia. Sarkozy a inceput ofensiva asupra legii privind reducerea saptamânii de lucru la 35 de ore imediat dupa ce se instalase in Palatul Elysee.

Astfel, noul presedinte a redus impozitul pe cheltuielile legate de munca in afara programului, atât pentru intreprinderi, cât si pentru muncitori. A munci mai mult ar fi trebuit sa fie profitabil, insa francezii s-au obisnuit atât de tare sa se intoarca devreme acasa si sa se odihneasca mai mult, incât si astazi ei se adapteaza destul de greu noilor realitati.

Durata medie a saptamânii de munca in companiile franceze care au peste 10 angajati este, astazi, de numai 35,6 ore. Acest lucru demonstreaza ca Sarkozy nu prea a reusit sa schimbe starea de lucruri. Doar fiecare al zecelea angajat francez sta la munca peste 38 de ore pe saptamâna. Pe an, un francez va sta la munca in medie 1542 de ore, cu 250 de ore mai putin decât un american si cu 111 ore mai putin decât un cetatean britanic.

În acelasi timp, productivitatea muncii nu a crescut deloc in Franta. Nu este de mirare ca fostul premier Lionel Jospin a catalogat legea adoptata in 1997 de un guvern socialist drept ‘eroare economica’, iar Sarkozy – ‘greseala istorica’.
Adeptii majorarii saptamânii de munca isi fundamenteaza argumentele pe o statistica alarmanta. Socialistii au sperat ca, in situatia in care francezii vor munci 35 de ore in loc de 39, acest lucru va duce la crearea de noi locuri de munca. Cu toate acestea, in cei 10 ani care au trecut, asa ceva nu s-a intâmplat.

‘Reforma nu a creat noi locuri de munca’, afirma, intr-un interviu acordat publicatiei Le Figaro, ministrul muncii al Frantei, Xavier Darcos. ‘În schimb, ea i-a ‘stricať pe muncitori si a provocat o stare de stres legata de faptul ca ei trebuiau sa faca in 35 de ore un volum de munca pe care il realizau inainte in 39 de ore. În afara de aceasta, reformarea saptamânii de lucru s-a dovedit absolut neadaptata la concurenta de pe pietele externe si a creat o comunitate arhaica’, considera Darcos.

Franta isi plateste si azi dragostea pentru odihna, subliniaza Novâie Izvestia. Numai reducerea impozitelor percepute de la angajatori, menita sa tempereze macar un pic povara pe care o presupunea pentru ei majorarea cu 10%, incepând din 2002, a platilor pentru o ora de munca, a dus la o scadere cu 15 miliarde de euro pe an a contributiilor la bugetul tarii.

În afara de aceasta, potrivit Institutului WCC-Rexecode, faptul ca Franta a pierdut 3% din piata zone i euro a fost determinat tocmai de reducerea saptamânii de lucru, fapt care a facut ca marfurile franceze sa nu fie unele concurentiale. În ceea ce priveste cele 350.000 de locuri de munca ce au fost create in perioada 1997-2002, acestea au aparut datorita cresterii economice, nu a reducerii saptamânii de lucru, afirma Michel Didier, directorul WCC-Rexecode.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.