EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Senatul a adoptat triplarea amenzilor pentru comercianţii incorecţi

0

Comerciantii care uzeaza de practici incorecte fata de clienti ar putea fi sanctionati cu amenzi de trei ori mai mari decât in prezent, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri (16 decembrie 2009) de Senat, in calitate de prima camera sesizata.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor a fost adoptata cu 42 se voturi pentru, 23 impotriva si sase abtineri, dupa ce, initial, Comisia economica a Senatului adoptase raport de respingere a initiativei. Potrivit propunerii, comerciantii care se fac vinovati de practici incorecte fata de clienti vor fi obligati sa plateasca amenzi de la 10.000 pâna la 100.000 de lei, reprezentând cuantumuri de peste trei ori mai mari decât cele prevazute de legislatia in vigoare.

De asemenea, modificarile propuse prevad majorari privind sanctiunile pentru nerespectarea dispozitiilor impuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Astfel, comerciantii in cauza ar trebui sa plateasca 20.000-100.000 de lei, in loc de 6.000-60.000 de lei, cât se prevede in prezent pentru astfel de abateri.

Majorarea sanctiunilor a fost criticata de Comisia economica pe motiv ca, in actualele conditii de criza financiara, ar conduce la falimentul micilor intreprinzatori, se arata in raportul de negativ intocmit de comisie, respins, la rândul sau, de plen.

Unul dintre initiatorii proiectului, senatorul democrat-liberal Iulian Urban, a precizat ca initiativa sa nu-i va afecta pe micii comercianti, care nu au capacitatea de a desfasura promotii de nivel mare. “Un magazin mic nu este in stare sa faca promotii si “cuponiade” de nivelul celor pe care le fac marile lanturi de retail, care acopera intre 30% si 40% din piata româneasca”, a precizat senatorul democrat-liberal.

În plus, propunerea legislativa introduce in lista practicilor comerciale incorecte si reclama inselatoare in care comerciantul prezinta un pret al unui produs, mai mare decât cel real. Astfel, este interzisa “activitatea de prezentare spre comercializare a unui produs ce contine diferentieri intre preturile cuprinse in actiunile publicitare (internet, site-ul propriu, pliante), pretul afisat in magazin sau la raft si pretul real cuprins pe bonul de casa”, potrivit initiativei legislative.

Referitor la aceste prevederi, raportul negativ intocmit de Comisia economica – dar respins de plenul Senatului – a aratat ca practicile considerate incorecte sunt cuprinse in Lista neagra a acestor activitati, constituita la nivelul Comisiei Europene, eventuale modificari putând fi operate doar la nivel de directiva europeana, cu implicarea Legislativului continental.

În replica la raportul negativ al comisiei, Iulian Urban si-a motivat propunerea prin faptul ca actualele niveluri ale amenzilor sunt prea mici in comparatie cu sumele câstigate de unele hipermarketuri prin promotii inselatoare, practici care ar conduce la pierderea increderii consumatorilor in comert.

“Cu fiecare reclama inselatoare, cu fiecare “cuponiada” care ii pacaleste ca le da premii, consumatorii isi pierd increderea in comert ceea ce va duce la stagnarea totala a vânzarilor din România. (…)”, a comentat Urban.

Initiativa legislativa de modificare a Legii 363/2007 mai apartine si senatorilor PD-L Mircea Banias, Gheorghe Birlea, Gheorghe David, Sorin Fodoreanu, Gabriel Mutu, Marius Necula, Sorina Placinta si Florian Staicu. Proiectul urmeaza sa fie inaintat Camerei Deputatilor, ca for decizional.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.