Senatul a amânat ordonanţa ANCOM

Senatorii au esuat, miercuri (16 decembrie 2009), din lipsa de cvorum, sa aprobe ordonanta guvernamentala privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), act normativ pentru a carui neadoptare Comisia Europena avertizeaza România cu sanctiuni.

Plenul Senatului a acordat 27 de voturi pentru si 18 impotriva proiectului de aprobare a OUG 22/2009 privind infiintarea ANCOM, insa, fiind o lege organica, actul normativ avea nevoie de minimum 69 de voturi favorabile pentru a fi adoptat. În consecinta, punctul a fost transformat in proiect de respingere a OUG 22/2009, dar nici acesta nu a fost adoptat, intrucât a intrunit 37 de voturi impotriva, 18 voturi pentru si o abtinere.

Din acest motiv, presedintele de sedinta, Teodor Melescanu, a dispus retrimiterea proiectului la Biroul Permanent al Senatului, pentru o viitoare reprogramare la votul in plen, cel mai posibil in februarie 2010, in sesiunea urmatoare. Adoptarea ordonantei a fost solicitata repetat de Comisia Europeana, care, ca urmare a solutiilor legislative anterioare OUG 22/2009, a declansat proceduri de sanctionare a României, pentru incalcarea normelor comunitare privind independenta autoritatii pentru reglementare in comunicatii.

Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputatilor, Senatul fiind for decizional in acest caz. Ca urmare a cerintelor Comisiei Europene, Guvernul a emis OUG 22/2009, care prevede organizarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii sub controlul Parlamentului. În forma sa actuala, ordonanta emisa de Guvernul Emil Boc prevede ca presedintele si cei doi vicepresedinti ai ANCOM sunt numiti de seful statului, la propunerea Executivului.

Comisia economica a Senatului a adoptat, insa, un amendament propus de liberalul Varujan Vosganian, care prevede ca sefii ANCOM sa fie numiti de plenul reunit al Parlamentului, la propunerea comuna a Comisiei pentru tehnologia informatiilor din Camera Deputatilor si a Comisiei senatoriale economice. Pe 12 noiembrie, directorul executiv al ANCOM, Eduard Lovin, declara ca Executivul european a avertizat România ca trece la cea de-a doua faza a procedurii de infringement pentru neindeplinirea obligatiilor privind reglementarea in domeniul comunicatiilor, iar Senatul a fost informat in scris in acest sens.

“Procesul legislativ este insa blocat la nivelul Senatului de mai bine de sapte luni. Se muta de la comisii in plen si apoi, iar la comisiile de specialitate. De altfel, Comisia Europeana a informat in scris Senatul ca dosarul de infringement va fi inaintat la Curtea Europeana de Justitie”, a spus reprezentantul ANCOM”, reclama Eduard Lovin, in urma cu o luna.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.