Sindicatele vor contesta în justiţie programul de restructurare a companiilor de cale ferată

Sindicatele feroviare vor contesta in justitie programul de restructurare propus de conducerile companiilor de cale ferata, prin care circa 11.000 de salariati vor fi disponibilizati, potrivit Ministerului Transporturilor.

Reprezentantii companiilor nu au purtat negocieri cu sindicatele cu privire la acordarea unor plati compensatorii, deoarece considera ca nu pot discuta atâta timp cât nu exista un buget pe 2010 aprobat. Sindicatele sustin ca vor ataca in justitie acest program de restructurare, mai ales ca nu prevede plati compensatorii.

Sindicatele CFR au solicitat ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, retragerea planului de restructurare a CFR Marfa, prin care peste 6.300 de salariati urmau sa fie disponibilizati din 2010 numai la aceasta societate. Potrivit Ministerului Transporturilor, sindicatele cer retragerea planului pâna la adoptarea Hotarârii de Guvern privind acordarea unor plati compensatorii.

CFR Marfa a trimis vineri o notificare sindicatelor prin care anunta disponibilizarea a 6.380 de angajati ai societatii, acestia urmând sa plece fara a primi plati compensatorii. Potrivit procedurii, dupa cele 10 zile in care sindicatele trebuie sa se pronunte asupra masurii si dupa alte 30 de zile de preaviz, concedierile vor putea deveni efective.

Deocamdata, având in vedere ca nu exista un buget aprobat, Ministerul Muncii nu a trimis MTI un raspuns cu privire la solicitarea MTI de acordare a unor plati compensatorii.

În urma restructurarii caii ferate, circa 11.000 de oameni ar putea fi disponibilizati, dintre care 1.370 de la CFR Calatori, 1.000 de angajati ai CFR SA si 8.500 de la CFR Marfa. De la inceputul anului, alti 4.700 de angajati din cele trei companii au fost pensionati. Societatea CFR Marfa este detinuta in totalitate de statul român, prin MTI, si controleaza, dupa ultimele date disponibile, 76% din volumul total de marfa transportat in România pe calea ferata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.