AOAR consideră nejustificată cererea de creştere a preţului de furnizare a gazelor naturale

Asociatia Oamenilor de Afaceri din România considera ca cererea de crestere a preturilor de furnizare a gazelor naturale, cu 15% de la 1 ianuarie 2010, este “fara scuza si indecenta” si solicita comisiei de specialitate din parlament sa analizeze atent si rapid consecintele extrem de grave pentru economia României, mai ales intr-un an de criza, generate de “comportamentul discretionar al companiilor de furnizare si distributie a gazelor naturale.

Totodata, AOAR solicita, in conditia in care autoritatile competente nu vor fi capabile sa limiteze cererile abuzive ale acestor companii, impozitarea suplimentara cu pâna la 80% a profiturilor exceptionale ce vor fi obtinute de acestea, practica aplicata in prezent de mai multe tari membre ale Uniunii Europene.

“Cererea (de majorare a preturilor – n.r.) este lipsita de orice justificare economic corecta, in conditiile in care, fata de majorarea pretului de furnizare a gazelor naturale cu 20% in 2008, pe fondul cresterii pretului barilului de petrol la 141 dolari/baril la 1 iulie 2008, pretul a fost redus in 2009 doar cu 8% si asta in urma presiunii considerabile executate de media si mediul de afaceri”, se mentioneaza intr-un comunicat al AOAR.

Citeste si:  Rechinii imoiliari profită de înjumătăţirea preţurilor la vile

Asociatia subliniaza ca pretul de achizitie a gazelor importate a scazut constant in primele 9 luni ale anului 2009, de la 46,5 1 dolari/Mwh, in luna ianuarie, când importurile au fost practic 0, pâna la 25,36 dolari/Mwh, in septembrie, cota de import in octombrie fiind de 6%, comparativ cu anul 2008, când cota de import a fost sub 30%.
Practic, din datele oficiale prezentate de ANRE, in primele 10 luni, România a functionat pe baza productiei interne de gaze naturale, importurile fiind facute fie in conditii contractuale speciale (mari consumatori), fie pentru inmagazinare.

AOAR subliniaza ca, dupa mai multe luni din anul 2009, in care pretul petrolului s-a situat in zona 30 – 40 dolari/baril, inclusiv luna decembrie, pretul petrolului este mai mic de 70 de dolari/baril, deci la 50% din pretul invocat pentru justificarea cresterii cu 20% a preturilor in 2008.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din România se declara preocupata de presiunea constanta exercitata de companiile de furnizare a gazelor naturale, companii care, prin privatizare, detin o pozitie de monopol sau cel putin de cartel, desi, “evident, aceasta situatie generatoare de abuzuri si sursa importanta de crestere a inflatiei in România nu preocupa autoritatile legale ale statului, respectiv ANRE, Consiliul Concurentei sau Guvern”.

Citeste si:  Ministerul Sănătăţii asigură în 10 judeţe screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

“AOAR nu poate accepta ca cererile de cresteri de preturi motivate exclus iv de obtinerea unor profituri facile sa afecteze in mod incorect mediul de afaceri din România. Asa cum am propus, daca aceste companii nu au capacitatea manageriala de a realiza profit decât prin solicitarea unor cresteri nejustificate de preturi, cereri dublate de presiuni politice, este cazul ca acestea sa initieze o procedura de faliment”, afirma Asociatia, in comunicat.

E.On România a solicitat Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului gazelor cu 15% si a pretului energiei electrice cu 12% de la 1 ianuarie 2010, potrivit directorului general al Companiei E.On, Frank Hajdinjak.

Citeste si:  Ponta: Reducerea cheltuielilor cu 15% se face în ministere; nu punem în pericol ce am dat înapoi bugetarilor

“Am cerut ANRE majorarea pretului gazelor naturale cu 15% si a pretului energiei electrice cu 12% de la 1 ianuarie 2010. Suntem constienti ca scenariul nu este realist in conditiile actuale de piata, dar speram sa gasim o solutie de compromis pentru toti jucatorii”, a afirmat miercuri Frank Hajdinjak, intr-o conferinta de presa. Directorul general al E.On România a adaugat ca majorarea a fost solicitata deoarece compania are pierderi cumulate in ultimii ani din nerecuperarea marjelor din distributie si furnizare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close