Comisia Europeană va acorda României 1 miliard de euro

0

Comisia Europeana si-a exprimat speranta ca evaluarea situatiei din România “sa se termine cu succes la sfârsitul lunii ianuarie 2010. Aceasta ar permite eliberarea transei de 1 miliard de euro, conform programului UE de asistenta a balantei de plati”, se arata intr-un comunicat transmis joi (17 decembrie 2009) de catre Comisia Europeana.

O echipa tehnica a Comisiei Europene si FMI a efectuat o vizita la Bucuresti intre 14-16 decembrie pentru a continua discutiile referitoare la programul de asistenta multilaterala. Misiunea a constatat ca s-au realizat progrese in atingerea tintei referitoare la deficitul bugetar de 7,3% din PIB in 2009. “Totusi un control strict al cheltuielilor ramâne esential”, se arata in comunicatul CE.

Discutiile intre membrii delegatiei CE cu autoritatile de la Bucuresti au fost focalizate pe probleme legate de politica bugetara. Misiunea CE si Executivul de la Bucuresti au convenit la nivel tehnic “un set de masuri de consolidare fiscala echivalând cu 2,5% din PIB”, concentrate in special pe reducerea cheltuielilor bugetare in 2010.
“Având in vedere ca previziunile macroeconomice pentru 2010 sunt mai bune decât se prognoza initial, aceste masuri par a fi suficiente pentru a atinge tinta de deficit de 5,9% prevazuta in program. Noul guvern este incurajat, când va fi instalat, sa aprobe proiectul de buget si sa il trimita Parlamentului pentru adoptare.

Pentru obtinerea unei ajustari economice sustenabile, este de asemenea important sa se continue progresele inregistrate in privinta reformelor structurale importante, precum legea responsabilitatii fiscale si reforma pensiilor”.
Comisia Europeana si-a exprimat speranta ca evaluarea situatiei din România “sa se termine cu succes la sfârsitul lunii ianuarie 2010. Aceasta ar permite eliberarea transei de 1 miliard de euro, conform programului UE de asistenta a balantei de plati”.

Misiunea Comisiei Europene, aflata la Bucuresti intre 14-16 decembrie, a fost condusa de Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate, si de Matthias Mors, director la Directia de Afaceri Economice si Financiare (DGECFIN).
Reamintim ca joi, presedintele României, Traian Basescu, a declarat ca pe 17 februarie 2010, România poate incasa concomitent ambele transe de la FMI, cea de-a treia in valoare de 1,5 miliarde euro, iar cea de-a patra in valoare de 830 milioane euro. Suma totala de 2,3 miliarde de euro se va imparti in doua:

jumatate vor merge la Banca Nationala a României, jumatate la Ministerul Finantelor Publice, pentru sustinerea deficitului bugetar, a mai precizat seful statului. Împrumutul de la FMI este acordat in 8 transe de-a lungul a doi ani, are o valoare totala de 12,95 miliarde euro, iar România a incasat pâna in prezent doua transe, care insumeaza 6,9 miliarde euro.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.