CSSPP va propune să nu se plătească CAS pentru contribuţiile la pensiile facultative

Presedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea, va transmite viitorului guvern un proiect legislativ prin care contributiile la pensiile private facultative (Pilonul III) sa fie excluse de la plata contributiilor de asigurari sociale (CAS).

În proiect se prevede ca aceste contributii la fondurile de pensii private facultative sa fie deductibile integral de la baza de calcul a CAS, a precizat joi (17 decembrie 2009), la o intâlnire cu presa, presedintele CSSPP.
În prezent, legislatia lasa loc la interpretari, iar contributiile la pensiile facultative sunt deductibile doar la impozitul pe venitul angajatilor, respectiv la impozitul pe profitul angajatorului.

Potrivit Codului fiscal, cheltuielile efectuate in numele unui angajat la sistemul de pensii facultative reprezinta o cheltuiala deductibila pentru societate. Deductibilitatea acestei cheltuieli este limitata insa la un anumit plafon. Plafonul de deductibilitate pe angajat a fost initial de 200 de euro intr-un an fiscal, dar a fost majorat la 400 de euro incepând cu 1 ianuarie 2009.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul comunicat de Banca Nationala a României la data inregistrarii cheltuielilor. Codul Fiscal include aceste contributii la fondurile de pensii facultative in categoria celor deductibile la calculul impozitului pe venitul din salarii, in limita plafonului de 400 de euro, dar lasa loc la interpretari daca sunt scutite si de la calculul celorlalte contributii la care este supus in general venitul brut al angajatului.

Potrivit consultantilor, la momentul actual abordarea prudenta din punct de vedere fiscal impune constituirea si plata obligatiilor de plata a CAS si CASS (contributiile de asigurari de sanatate) aferente contributiilor angajatorului la fondurile de pensii facultative, efectuate in numele angajatului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.