FMI: Contracţia economiei româneşti va fi mai mică decât prevăzusem

Economia României va suferi o contractie de 7% in 2009, iar cresterea va fi de 1,3% in 2010, a declarat, joi (17 decembrie 2009), Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru România.

Situatia macroeconomica a României s-a imbunatatit fata de cea de la inceputul lunii noiembrie, când s-a aflat la Bucuresti misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM), se arata in comunicat. “Acum apreciem ca in 2009, economia României va suferi o contractie de circa 7% (n.r fata de 8%, cât se estimase in noiembrie), iar cresterea economica va fi de 1,3 in 2010 (n.r fata de 0,5%, cât se estimase in noiembrie).

Conform cifrelor din bugetul preliminar, tinta de deficit de 7,3% din PIB este realizabila, cu conditia tinerii sub control a cheltuielilor in ultimele saptamâni ale anului in curs. Seful misiunii FMI pentru România a apreciat ca “aceste performante sunt deosebit de incurajatoare, dat fiind contextul dificil in care au fost obtinute, atât din punct de vedere economic, cât si politic. Pietele au ramas stabile, in ciuda nesigurantei politice si nu anticipam niciun fel de dificultati in finantarea deficitului bugetar in lunile urmatoare”.

Jeffrey Franks a declarat ca FMI si Comisia Europeana au convenit cu guvernul, la nivel tehnic, parametrii bugetului preliminar pe 2010. “Pentru a respecta un deficit bugetar de 5,9% din PIB, au fost stabilite masuri privind in special cheltuielile bugetare, masuri care se reprezinta 2,5% din PIB. Pentru a progresa, bugetul trebuie sa respecte parametrii conveniti. Este important ca in saptamânile viitoare sa fie realizate reformele structurale aflate in curs de adoptare, ca de exemplu reforma sistemului de pensii si Legea Responsabilitatii Fiscale”.

O misiune comuna a FMI, CE si BM pentru incheierea celei de-a doua evaluari, in conformitate cu Acordul Stand-By, ar putea veni la Bucuresti in ianuarie, de indata ce noul guvern va fi in functie si Legislativul va adopta masurile in curs. “Având in vedere progresele facute pâna acum, suntem optimisti ca vom putea incheia evaluarea rapid si ca o intrunire a Board-ului FMI va putea avea loc la jumatatea lunii februarie. Eliberarea transei va urma dupa decizia favorabila a Board-ului”, a spus Jeffrey Franks.

Joi, presedintele României, Traian Basescu, a declarat ca pe 17 februarie 2010, România poate incasa concomitent ambele transe de la FMI, cea de-a treia in valoare de 1,5 miliarde euro, iar cea de-a patra in valoare de 830 milioane euro. Suma totala de 2,3 miliarde de euro se va imparti in doua: jumatate vor merge la Banca Nationala a României, jumatate la Ministerul Finantelor Publice, pentru sustinerea deficitului bugetar, a mai precizat seful statului.
Împrumutul de la FMI este acordat in opt transe de-a lungul a doi ani, are o valoare totala de 12,95 miliarde euro, iar România a incasat pâna in prezent doua transe, care insumeaza 6,9 miliarde euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.