FMI nu se aşteaptă la o recesiune în “W”

Fondul Monetar International a anuntat joi (17 decembrie 2009) ca in prezent are loc o relansare “fragila” a economiei mondiale, iar o recesiune in forma de W este putin probabila, transmite Reuters.

Purtatoarea de cuvânt a FMI, Caroline Atkinson, a spus ca exista in continuare semne de intrebare cu privire la cât de sustenabila este relansarea economiei globale, relansare care a fost determinata pâna acum de actiunile guvernelor si bancilor centrale. “Am inregistrat unele semne de revenire in Europa si SUA. Credem ca revenirea economica, revenirea din criza, a inceput in termeni de productie. Va mai dura insa o perioada pâna când aceasta se va traduce printr-o crestere a gradului de ocupare”, a declarat Caroline Atkinson.

Economia SUA si-a reluat cresterea in trimestrul trei 2009, punând capat la patru trimestre consecutive de declin. De asemenea, in perioada iulie-septembrie 2009 zona euro a inregistrat si ea primul trimestru de crestere economica din ultimul an. Dat fiind faptul ca in ambele regiuni relansarea a fost in mare parte determinata de programele guvernamentale de stimulare, au existat temeri referitoare la aparitia unei recesiuni in forma de W, un scenariu in care dupa o contractie economia isi revine, temporar, pentru a se contracta din nou.

“Relansarea este una fragila. Cel mai bun scenariu al nostru este ca cresterea va continua si nu va exista o recesiune in W. Va fi important pentru factorii politici sa mentina o abordare prudenta”, a spus Caroline Atkinson. FMI a imbunatatit progoza de crestere a Produsului Intern Brut de la 0,5 la 1,3%, iar noua estimare a PIB in 2010 este de 538,9 miliarde lei, a declarat miercuri, ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.