Liviu Voinea: Creşterea PIB menţionată de FMI este artificială

Aprecierea Fondului Monetar International ca economia româneasca a scazut mai putin decât se anticipase in noiembrie se bazeaza pe raportarea unei cresteri artificiale a PIB-ului, este de parere Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata.

“Cifra reflectând PIB-ul este profund denaturata de luarea in calcul a cresterii contributiei economiei subterane, intr-o pondere si cu un ritm necunoscute publicului larg”, a spus Liviu Voinea. “Practic, avem un nivel al PIB-ului la care se adauga in mod aleator niste procente reprezentând economia subterana si ritmul de crestere al acesteia. Daca am cunoaste acest ritm de crestere, am sti cu cât a scazut, de fapt, economia reala”, a precizat directorul executiv al GEA.

“În al doilea rând, economia noastra nu a scazut atât de mult pe cât era de asteptat, pentru ca nu s-au redus cheltuielile guvernamentale. Practic, 2009 a fost un an amânat pentru reforma. În aceste conditii, cheltuielile guvernamentale nereducându-se, ele patrund in economie si creeaza falsa impresie ca ar fi crescut PIB-ul. Liviu Voinea conchide ca impresia cresterii PIB-ului provine atât din includerea rezultatelor economiei gri, cât si din nereducerea cheltuielilor guvernamentale.

“Problema este ca nu trebuie finantat un procent de deficit bugetar din PIB, ci o suma din PIB, iar suma ramâne aceeasi, chiar daca o raportam la un PIB crescut artificial, a explicat directorul executiv al GEA. “Faptul ca in 2009 nu s-au facut reduceri de cheltuieli pune acum o presiune mai mare pe 2010.

Daca in 2009 am avut o scadere economica mai mica decât cea anticipata in 2009, e foarte probabil sa avem in 2010 o scadere economica mai mare decât cea previzionata, tocmai din cauza nereducerii cheltuielilor la timp. Dupa parerea mea, nu numai ca in 2010 nu vom avea crestere economica, ci vom avea tot o scadere”. Liviu Voinea a primit joi (17 decembrie 2009) premiul premiul “Virgil Madgearu” al Academiei Române, acordat pentru cartea “Corporatiile transnationale si capita lismul global”.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    DOMNULE VOINEA, DE CE LE PLACE OAMENILOR, MINCIUNA, SI MINCINOSI???????De ce nu cred in specialisti.Asta e problema omeniri, din ce nu invata niciodata.La noi e ceva obisnuit, cine minte mai mult e mai credibil.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.