Modificarea repartizării noilor participanţi la pensii private va stimula fondurile mici să investească suplimentar

Modalitatea actuala de repartizare a noilor participanti care intra in sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), proportional cu cota de piata, va fi schimbata, chiar daca propunerea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a fost contestata, a declarat joi (17 decembrie 2009) presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

“Acum se repartizeaza lunar circa 20.000 de noi participanti, in functie de rezultatele initiale ale fondurilor de pensii. Aceasta a generat un comportament de neimplicare in rândul celorlalte 10 fonduri (primele doua fonduri detin cote de piata foarte mari – n.r.), de a nu investi suplimentar, de vreme ce ceilalti primesc gratuit un numar mai mare de participanti”, a spus Oancea.

El a afirmat ca schimbarea modalitatii de repartizare ii va stimula pe “cei mici” sa investeasca suplimentar si va stopa concentrarea pietei. Fondurile de pens ii private obligatorii (pe Pilonul II) care detin o cota de peste 20% din numarul de participanti vor fi excluse pentru o perioada de doi ani de la repartizarea aleatorie a persoanelor eligibile sa intre in acest sistem, conform unei norme aprobata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

În prezent, din cele 12 fonduri de pensii care activeaza pe Pilonul II, numai doua – ING si Allianz – au cote de peste 20% din numarul participantilor. Noua norma ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010, iar pentru celelalte fonduri repartizarea aleatorie se va efectua proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.