EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Oficializarea acordului FMI – Republica Moldova va avea loc la începutul anului 2010

0

Republica Moldova a ajuns la un acord de principiu cu Fondul Monetar International pentru un program de asistenta financiara, ce va fi oficializat la inceputul anului viitor, a anuntat joi (17 decembrie 2009), la Strasbourg, ambasadorul Republica Moldova la UE, Daniela Cujba.

În cadrul unei reuniuni a Delegatiei PE in comisia de cooperare UE – Republica Moldova, prezidata de eurodeputata Monica Macovei, oficialul moldovean a prezentat situatia politica actuala de la Chisinau, afirmând ca alegerile legislative anticipate ar putea avea loc in toamna anului viitor. În Republica Moldova nu s-a reusit, in mod repetat, alegerea presedintelui tarii de catre Parlament, ceea ce, potrivit Constitutiei, atrage organizarea unui scrutin legislativ antic ipat, care insa nu poate avea loc in acelasi an in care s-au desfasurat deja doua alegeri de acest fel.

Cujba a mai spus ca foarte probabil comisia speciala de ancheta creata pentru investigarea evenimente lor din luna aprilie va solicita prelungirea mandatului.
Eurodeputatul Cristian Preda (PPE/PD-L), membru al delegatiei PE de cooperare UE – Republica Moldova, a subliniat ca, in opinia sa, principala criza cu care se confrunta Republica Moldova este cea de la nivel politic.

El a atras atentia ca Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE), formata din patru partide democratice, trebuie sa se concentreze pe eforturile de a depasi perioada de instabilitate politica a tarii. “Trebuie sa se fi invatat ceva din evenimentele din luna aprilie”, a spus Preda. Parlamentul moldovean nu a reusit, la 7 decembrie, in urma alegerilor repetate alegerea presedintelui. Potrivit legislatiei, presedintele interimar, Mihai Ghimpu va trebui sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate.

Aceasta insa se poate intâmpla doar peste un an de la ultima dizolvare care a avut loc pe 16 iunie, potrivit unei modificari adoptate recent, dar care a fost atacata la Curtea Constitutionala de catre comunisti. Între timp, liderii Aliantei pentru Integrare Europeana opteaza si pentru modificarea Constitutiei, astfel incât seful statului sa fie ales prin vot direct, sau cu majoritate simpla de voturi si nu 3 cincimi cum este in prezent.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.