Proiectul fondului de garantare pentru pensiile private va fi trimis în Parlament până la finele lunii februarie 2010

Proiectul de lege privind Fondul de garantare pentru pensiile private este finalizat si ar putea fi trimis Parlamentului pâna la sfârsitul lunii februarie 2010, a declarat joi (17 decembrie 2009), la o intâlnire cu presa, presedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea.

El a precizat ca in ianuarie proiectul va fi trimis Ministerului Muncii, va fi pus pe site-ul ministerului pentru dezbatere publica, va trebui avizat de Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice si Consiliul Economic si Social, iar apoi trebuie aprobat de guvern.

Potrivit proiectului de act normativ pentru infiintarea acestui fond, elaborat de CSSPP, fondul de garantare va compensa pierderile participantilor si/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atât in perioada de acumulare a contributiilor, cât si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate si va asigura plata drepturilor participantilor sau beneficiarilor fondurilor de pensii administrate privat.

Plata compensatiilor va fi efectuata numai in conditiile in care administratorii de fonduri si furnizorii de pensii nu au capacitatea de a-si onora obligatiile asumate, in cuantumul stabilit de Comisie. Fondul de garantare va fi constituit din contributiilor companiilor autorizate pe piata pensiilor private, care vor achita in primul an de functionare a acestuia o contributie reprezentând 0,3% din activele nete, urmând ca, in al doilea an, cota sa urce la 0,35%.

În afara de contributia anuala, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private vor achita si o contributie initiala, al carei cuantum va reprezenta echivalentul a 1% din capitalul social subscris si varsat conform actului constitutiv, dar nu mai putin de echivalentul in lei al sumei de 50.000 euro.

Spre deosebire de fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit sub forma de societate pe actiuni, fondul de garantare pentru sistemul pensiilor private va fi o institutie de drept public, condusa de un consiliu format din reprezentanti ai CSSPP, Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerului Muncii, Ministerului Justitiei si ai administratorilor de fonduri. În prezent, in România opereaza 12 fonduri de pensii private obligatorii, pe Pilonul II, si 13 fonduri de pensii private facultative, pe Pilonul III.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.