Proprietarii apartamentelor, obligaţi, de la 1 ianuarie 2010, să prezinte certificatul privind performanţa energetică

Proprietarii de apartamente din blocuri de locuinte vor fi obligati, de la 1 ianuarie 2010, sa prezinte potentialilor cumparatori sau chiriasi, certificate pentru informarea acestora privind performanta energetica, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Legea nr. 372/2005 pentru certificarea energetica a apartamentelor din blocurile de locuinte in vederea vânzarii-cumpararii sau inchirierii locuintelor reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor.
Costul certificarii energetice a apartamentului, stabilit in conditii de piata, raportat la aria utila a apartamentului, reprezinta un procent nesemnificativ in raport cu cheltuielile stabilite in conditiile legii pentru efectuarea tranzactiei si nu influenteaza semnificativ pretul acesteia.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei respige categoric speculatiile aparute pe piata imobiliara care pun pe seama elaborarii certificatelor energetice cresteri ale preturilor locuintelor de pâna la 10%. Certificatul de performanta energetica se elaboreaza in baza “Metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor”, aprobata prin ordin al ministrului.

La elaborarea certificatului de performanta energetica al apartamentului in vederea vânzarii-cumpararii sau inchirierii, auditorul energetic pentru cladiri, preia, de regula, releveul si celelalte date tehnice necesare care se regasesc in documentatia cadastrala elaborata in conditiile legii pentru vânzarea-cumpararea apartamentului. Astfel, in cazul vânzarii sau inchirierii unui apartament construit inainte de 2007, se poate intocmi un certificat de performanta energetica pentru respectivul apartament, neimplicând auditarea energetica a intregii cladiri. Pentru cladirile noi, construite dupa 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se preda la receptia lucrarilor.

De asemenea, toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice obtin un astfel de certificat. Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, precum si eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta).

Majoritatea cladirilor vechi din România sunt incadrate in clasele energetice C si D având consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an. În acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/mp/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate, in conformitate cu prevederile Hotarârii Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea si functionarea Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a atestat, in baza examenelor sustinute, pâna la data de 15 decembrie 2009, 576 auditori energetici pentru cladiri. Procesul de atestare tehnico-profesionala este deschis tuturor celor interesati si care indeplinesc conditiile necesare.

Citește și
3 Comentarii
 1. Alex spune

  Daca tara asta nu iti ofera nimic macar sa te puna la cheltuiala pentru ce trebuie sa fii proprietar. Trebuie sa simti , doar nu e gratis.

 2. chartreux spune

  Buna ziua

  Suunt expert evaluator proprietati imobiliare.
  Ma intereseaza cum pot deveni auditor energetic, si unde se face pregatirea profesionala pentru a dobandi acest statut.

  Va multumesc

 3. omu' spune

  alta forma de jefuiala de la institutiile statului…programul acela de reabilitare termica ptr blocurile vechi merge ca o „rajnita”……apa calda furnizata de mari smenari….energia deasemenea….ce rahat pe varza are rost acest certificat ptr vinzatori cand acesta ar trebui noilor proprietari?????????…iar ptr inchiriere ce trebuie/???????i-ar sta in gat unui nou locatar care-i acreditarea din moment se acesta nu are acoperis??????????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.