Angela Merkel obţine aprobarea Parlamentului pentru reducerea taxelor

Cancelarul Angela Merkel a câstigat vineri (18 decembrie 2009) o victorie importanta dupa ce Bundesrat-ul, Camera superioara a parlamentului german, a aprobat un pachet de stimulente fiscale in valoare de 8,5 miliarde de euro pentru anul urmator, transmite Dow Jones.

Asa-numita “Lege pentru accelerarea cresterii economice” contine un pachet de masuri prin care se intentioneaza cresterea cererii domestice prin reducerea poverii fiscale pentru companii si extinderea facilitatilor fiscale pentru familii.
“Avem sansa ca criza sa se termine anul urmator”, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, intr-un discurs care a precedat votul din Bundesrat. Însa “criza nu a fost depasita inca”, iar in conditiile cresterii somajului “este important sa oferim un stimul suplimentar”, a adaugat Wolfgang Schaeuble.

Printre prevederile acestei legi, care ar urma sa coste statul german aproximativ 8,5 miliarde de euro, se numara: reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru hoteluri de la 19 la 7%; alocatiile pentru copii vor fi majorate cu 20 de euro, respectiv pâna la 184 de euro pentru fiecare din primii doi copii ai unei familii, pâna la 190 de euro pentru al treilea copil si la 215 euro pentru urmatorii;
facilitatile fiscale pentru familiile cu copii vor creste de la 6.024 euro in prezent la 7.008 euro, independent de nivelul veniturilor; simplificarea taxelor pentru mosteniri pentru a facilita activitatea multor afaceri de familie din Germania.

Aceasta este primul proiect legislativ major al noului guvern de centru dreapta condus de Angela Merkel. Bundestag-ul, Camera inferioara a parlamentului german, a aprobat la inceputul lunii legea gratie voturilor coalitiei guvernamentale de centru-dreapta. Bundesrat-ul este controlat de reprezentantii celor 16 landuri germane iar Merkel avea nevoie de sprijinul acelor regiuni controlate de conservatorii si liberalii care formeaza coalitia guvernamentala.
O parte din landuri au amenintat ca vor bloca legea daca nu vor fi recompensate pentru scaderea veniturilor, insa joi seara s-a ajuns la un compromis care a permis trecerea legii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.